Crema

Wanneer je espresso gaat bekijken valt een ding altijd op. Bij veel espresso is het schuimlaagje bovenop verschillend. Dit schuimlaagje noem je de crema, of crema laag. Dit ontstaat doordat water op hoge druk door de gemalen koffie gaat. Het zijn de oliën en suikers die hiervoor zorgen. Je kunt aan de cremalaag veel afleiden van de espresso.

Je kunt onder andere eruit afleiden hoe vers de bonen zijn en hoe snel de espresso is gezet. De cremalaag is een cruciaal onderdeel van de espresso aangezien deze ook veel smaak bevat. Daarnaast voegt het romige een aromatisch karakter ervan veel toe aan de beleving.

De ideale cremalaag bestaat uit 1/10 van de espresso, is hazelnootachtig van kleur en heeft een licht stippend patroon. Daarnaast blijft de cremalaag op zijn minst 2 minuten intact wanneer je de koffie niet aanraakt.

Wanneer de cremalaag niet overeenkomt met bovenstaande kun je een aantal dingen proberen. Als eerste kun je variëren in de branding of maalgraad van de bonen. Bij een te lichte crema kun je de maalgraad fijner instellen of donkerder gebrande bonen gebruiken. Als de crema te donker is kun je juist het tegenovergestelde doen.

Over het algemeen geeft espresso van Robusta bonen een betere crema laag dan die van Arabica bonen. Dit komt doordat de Robusta boon van zichzelf meer vetten heeft. Deze vetten komen uiteindelijk terecht in de cremalaag. Bij Robustabonen is de cremalaag dus vaak wat voller.