Robusta Koffiebonen

Vrijwel alle koffiebonen die tegenwoordig op de markt te vinden zijn, zijn ofwel Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen. Wanneer je een espressomachine hebt is het belangrijk om te weten wat het verschil hiertussen is. Deze bonen bepalen namelijk voor een groot deel de smaak van de koffie en ze verschillen ook heel wat van elkaar. Ze komen van gelijknamige planten en zijn de enige koffiebonen die geschikt zijn om drinkbare koffie van te zetten.

Er zijn er in totaal wel 60 verschillende soorten koffiebonen! 

Om jullie een beetje meer wegwijs te maken in de wondere wereld van het zwarte goud hebben we hier een kort informatief stuk geschreven over de Robusta

Koffiekop met pit - Coffeeboon

Wat is de Robusta koffieboon?

Deze koffieboon is de minst populaire van de twee. Hij neemt net wat minder dan een derde van alle koffiebonen voor zijn rekening. Hij komt van de Robusta plant. Koffieplanten zijn erg speciaal. Ze maken namelijk cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen verschillende ziektes en parasieten. De Robusta plant leeft qua hoogte wat lager dan de Arabica plant. Dit zorg ervoor dat de plant meer omringd wordt door deze ziektes.

Daarom maakt de Robusta plant ook meer cafeïne aan. Deze bonen worden bij uitstek gebruikt voor melkspecialiteiten omdat ze dus wat extra kracht meegeven in de koffie die je ervan zet. Omdat deze boon zich hiervoor leent zul je vrijwel nooit 100% Robusta bonen tegenkomen. Wil je nou echt 100% Robusta bonen vinden? Je kunt het verschil tussen Arabica en Robusta bonen snel opmerken doordat bij de Robusta boon een recht lijntje over de boon heen loopt en bij de Arabica boon een lijn in de vorm van een S.

Hoe smaakt die Robusta boon?

Omdat de robusta boon meer cafeïne bevat zorgt dit voor een minder groot scala aan smaken die vrij komen. Daarnaast zorgt de boon ook nog eens voor een wat meer bittere smaak. Om die reden zul je de boon vaak tegenkomen in melanges. De smaak van de Robusta boon hangt verder erg af van het land van herkomst. Overigens is deze boon wel wat vetter dan zijn vaker voorkomende tegenhanger


Het volledige artikel over Robusta koffiebonen zal binnenkort online staan!