Je bekijkt nu Italiaanse koffiemerken: wat zijn de beste en meest populaire?

Italiaanse koffiemerken: wat zijn de beste en meest populaire?

Wanneer je in de wetenschap verkeert dat enkele van de beste koffiebonen ter wereld uit Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen afkomstig zijn, is het op zijn minst opmerkelijk dat Italië wereldwijd als hét koffieland wordt gezien. Op alle continenten wordt de Italiaanse koffie geprezen. Zijn positie verkreeg het land van de laars dankzij de uitvinding van de espressomethode en de espressomachine aan het eind van de negentiende eeuw. Dit, in combinatie met vakmanschap en finesse, zorgt ervoor dat Italiaanse koffie er met kop en schouders boven uitsteekt.

Wat maakt nu die typisch Italiaanse koffie?

Alhoewel er geen enkele koffieplant op Italiaanse bodem groeit, is Italië toch onlosmakelijk met deze drank verbonden. Nog specifieker gezegd: met de espresso. Italianen weten koffiebonen als geen ander te bewerken en branden ze tot de prachtigste melanges, die leiden tot die typisch Italiaanse, krachtige smaken. Het land werkt met Arabica en Robusta bonen. De combinatie ervan zorgt voor meer stabiliteit in de smaak en een koffie met een rijke, volle body.

De beste Italiaanse koffiemerken voor jou op een rijtje

Krijg je na het lezen van het bovenstaande meteen de behoefte om een ticket naar een willekeurige Italiaanse stad te boeken? Alhoewel dat natuurlijk nooit een verkeerd idee is, hoef je dat om een goede kop koffie niet te doen. Wij zetten -in willekeurige volgorde- voor je op een rijtje wat de beste en meest populaire Italiaanse koffiemerken zijn, zodat je er ook in eigen keuken een succes van kunt maken.

1. Lavazza

We beginnen met een bekende naam: Lavazza. Deze koffiebrander bestaat sinds 1895 en mag zich de grootste van Italië noemen. De brander combineert koffie uit verschillende delen van de wereld om zo een variëteit aan smaken te kunnen bieden. De espresso, lungo, cappuccino, caffe latte en andere soorten worden dan ook volop geprezen. Innovatie staat centraal bij Lavazza. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf en wordt er gewerkt aan koffie van niet alleen de hoogste kwaliteit, maar ook lange houdbaarheid.

2. Illy

Ook Illy is zeker geen onbekende in de koffiewereld. In Nederland behoort het tot de bekendste koffiemerken van Italiaanse bodem. Oprichter Illy was van Hongaarse afkomst, maar vestigde zich in het Noord-Italiaanse Triëst en richtte daar zijn bedrijf op. Voor Illy koffie wordt gebruik gemaakt van 100 procent Arabica bonen, die afkomstig zijn van drie verschillende continenten. Illy staat voor een volle, gebalanceerde koffiesmaak. Je hebt de keuze uit drie verschillende intensiteiten: classico, intense en forte.

beste italiaanse koffiemerken 3. Costadoro

Costadoro staat binnen Italië bekend als de gouden standaard. De koffiebonen van dit familiebedrijf werden in Italië al driemaal uitgeroepen tot de beste van het land. Niet verwonderlijk, want het bedrijf mag bogen op een ervaring van al meer dan honderd jaar. De koffie wordt uiteraard in andere werelddelen verbouwd en vervolgens naar Italië vervoerd. Niet alleen na aankomst in de branderij, maar ook op de koffieplantages zelf wordt de kwaliteit door de familie Costadoro nauwlettend bewaakt. Dit leidt tot de meest smaakvolle koffies.

4. Kimbo

Kimbo is een wat jonger koffiemerk, alhoewel het bedrijf inmiddels alweer tientallen jaren een grote speler op de markt is. Kimbo werd in 1963 door een Italiaanse familie uit Napels opgericht. De kleine koffiebranderij groeide snel en Kimbo koffie is nog steeds trots sponsor van het Napolitaanse voetbalteam. Kimbo gebruikt koffiebonen uit zowel Zuid-Amerika als Azië. Dit, in combinatie met de typisch Napolitaanse traditie in het koffiebranden leidt tot een volle, intens geroosterde smaak.

5. Borbone

Ook het merk Borbone is van Napolitaanse afkomst. Sinds 1997 produceert Borbone koffie van hoge kwaliteit. De Arabica bonen die dit merk gebruikt, zijn afkomstig van Centraal- en Zuid-Amerika en de sterke Robusta bonen zijn voornamelijk afkomstig van Centraal-Afrika. Alhoewel Borbone een jong merk is, wordt het anno nu gezien als een van de leiders op de Italiaanse nationale koffiemarkt. Dankzij het gebruik van de nieuwste technologieën en de unieke manier van roosteren biedt Borbone vijf smaken: Blue Blend, Black Blend, Gold Blend, Red Blend en Green Blend.

6. Vergnano

Caffe Vergnano is net zoals vele andere koffiemerken in deze lijst een authentiek familiebedrijf. Het werd in 1882 opgericht door een apotheker met een ongekend talent voor koffie maken. Hij besloot zich uitsluitend hiermee bezig te gaan houden en opende pakhuizen in drie verschillende steden in Italië, waaronder Turijn. In 1930 kocht de familie een koffieplantage in Kenia, waardoor het gehele productieproces in eigen handen kwam. Dit, in combinatie met het langzaam branden van de bonen, zorgt voor een hoge kwaliteit en koffie met intense aroma’s.

7. Segafredo

Met name liefhebbers van espresso en cappuccino spreken louter vol lof over het merk Segafredo. Het merk werd in 1973 opgericht door Massimo Zanetti. Net als Vergnano heeft ook Segafredo het gehele productieproces van A tot Z in eigen handen, wat je merkt in de kwaliteit. De plantages bevinden zich in Brazilië en Costa Rica. In eerste instantie richtte het merk zich op het produceren van koffie voor in de horeca, maar inmiddels heeft het zich ook op de consumentenmarkt gericht. Er zijn koffiebonen, cups, filterkoffie en koffiepads verkrijgbaar.

8. Passalacqua

Ben je als koffieliefhebber op zoek naar de levendige smaak van Zuid-Italië? Dan is Passalacqua wellicht ook een merk voor jou. De koffiebranderij begon in 1948 op zeer kleine schaal, in een wijk van Napels. Kwaliteit en ambacht waren en zijn de absolute normen en gaan boven massaproductie. Alleen de beste ingrediënten worden geselecteerd. Inmiddels staat de derde generatie van dit familiebedrijf aan het roer. Doen er zich op de koffiemarkt veranderingen voor? Passalacqua past zijn karakteristieke blends niet aan de trends aan, maar maakt in plaats daarvan nieuwe melanges.

9. Pellini

De laatste in de lijst van de bekendste en meest populaire Italiaanse koffiemerken is Pellini. De slogan van het merk is uit het Italiaans vertaald ‘Bezeten van Koffie’. Iets wat je zeker proeft. Pellini werd in 1922 opgericht, maar hield zich in eerste instantie bezig met medicinale kruiden. Pas na de Tweede Wereldoorlog stapte het bedrijf over naar koffie. Het nam enkele branderijen over en geldt op het moment van schrijven als de vijfde grootste koffieproducent van Italië. Alle soorten bonen worden apart gebrand en krijgen eerst een rustperiode om alvorens ze worden gemelangeerd.

Geef een reactie