Beste gemalen koffie voor een perfecte start van je dag!

Ben je een echte koffieliefhebber en wil je nog wel eens graag een bakje thuis zetten? Dan kun je dat tegenwoordig natuurlijk op tal van manieren doen. Sommige mensen zijn heuse barista’s en hebben een super exclusief koffieapparaat in huis om een heerlijk bakkie mee te maken maar als je dat niet hebt, dan is de keuze voor filterkoffie ook helemaal geen slecht idee. We vertellen je in dit artikel meer over de keuze voor de beste gemalen koffie, zodat jij ook meteen de smaak daarvan te pakken krijgt. Denk alleen al aan de geur van vers gezette koffie en het water loopt je meteen in de mond.

De beste gemalen koffie van 2024

#1 Beoordeeld
Douwe Egberts Aroma Rood Filterkoffie - 24 x 250 gram

Douwe Egberts Aroma Rood is met zijn ronde, harmonieuze smaak en geurige karakteristieke aroma al jaren een begrip in Nederland. Je vertrouwde Douwe Egberts koffie sinds 1753. Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09) Meest geschikt voor het zetten van: Zwarte...

Douwe Egberts Excellent Gold Aroma Variaties Filterkoffie - Intensiteit 5/9 - 4 x 250 gram

Complexe en aromatische Arabica koffie, met een mooie balans, prettige zoetheid en elegante fruitige tonen Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09) Meest geschikt voor het zetten van: Zwarte koffie Branding: Licht Geschikt voor filterkoffie apparaat, cafetière,...

Douwe Egberts Aroma Rood Filterkoffie - 6 x 500 gram

Douwe Egberts Aroma Rood is met zijn ronde, harmonieuze smaak en geurige karakteristieke aroma al jaren een begrip in Nederland. Je vertrouwde Douwe Egberts koffie sinds 1753. Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09) Meest geschikt voor het zetten van: Zwarte...

Kanis & Gunnink Filterkoffie - 6 x 500 gram

Kanis & Gunnink, fijngemalen koffie. Een speciaal geselecteerde melange van de beste bonen die met veel zorg worden gebrand. Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09) Meest geschikt voor het zetten van: Zwarte koffie Branding: Medium Geschikt voor...

Douwe Egberts Aroma Rood Grove Maling Filterkoffie - 6 x 250 gram

Douwe Egberts Aroma Rood Grove Maling is een ronde evenwichtige koffie met een geurig aroma. De grove maling zorgt voor een extra soepele en ronde smaak. Goed geschikt voor gebruik in een cafetière of percolator. Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09) Meest...

Verschillende manieren om koffie te zetten

Er zijn tal van manieren om koffie te zetten. Denk maar eens aan het gebruik van koffiepads, capsules, verse koffiebonen maar gemalen koffie, ook wel bekend als filterkoffie blijft nog altijd populair. Iedereen kent wel de snelfiltermaling die gebruikt wordt in de standaard koffieapparaten en waarmee je een authentiek en lekker bakje koffie kunt zetten. Filterkoffie is makkelijk te maken en het smaakt bovendien goed.

Dit heb je nodig om de lekkerste filterkoffie te zetten

Filterkoffie kun je zelf eenvoudig zetten en je hebt er niet veel voor nodig. Een pak koffie, een filter en een ketel om water mee te koken zijn al voldoende. Voor het maken van een lekker bakje filterkoffie kun je een koffiezetapparaat gebruiken maar als je ervoor kiest om verse koffiebonen (net weer wat lekkerder natuurlijk) te gebruiken, heb je ook een bonenmaler/koffiemolen nodig. Deze zijn er ook in tal van uitvoeringen te koop dus kijk even rond wat je graag gebruiken wilt.

Gebruik altijd een filter (de naam van de koffie zegt het al)

De gemalen koffie doe je in een filter en dan kun je het kokende water eroverheen gieten. Het zal in het begin misschien even wat wegen en aanpassen zijn maar als je eenmaal de juiste verhouding tussen koffie en water gevonden hebt, krijg jij het lekkerste denkbare kopje koffie. Filters zijn veelal van kunststof en kunnen tegen een stootje maar als je er een papieren filter bij gebruikt (na gebruik weggooien) dan werkt dat ook prima. Wel even de juiste maat kiezen die bij de kunststof filter past.

Koffie in de pot en daarna water erbij gieten

Liever eerst de koffie in een pot doen en dan water erbij? Ook dat is mogelijk bij gemalen koffie. Zo worden de koffie en het warme water goed gemengd en krijg je een kopje warme drank zonder schuim maar wel met de aloude bekende koffiesmaak. Daar gaat natuurlijk niks anders boven. Geen idee welke filterkoffie je het beste gebruiken kunt? We hebben drie goede soorten voor je op een rijtje gezet.

Onze favoriete gemalen koffie

Douwe Egberts Aroma Rood Filterkoffie

Douwe Egberts is natuurlijk wel het bekendste koffiemerk van Nederland dat door veel mensen wordt gekozen, dus daarmee schiet je natuurlijk altijd in de roos als je op zoek bent naar goede filterkoffie. Deze filterkoffie heeft een ronde smaak, hetgeen bij koffie inhoudt dat deze evenwichtig is van smaak en dat geen één element dat erin zit, overheerst ten opzichte van een ander. Deze koffie is al op de markt sinds 1753 en heeft sinds die tijd een vaste positie weten te veroveren in menig huishouden.

Koffie met een milde, toegankelijke smaak

De Aroma Rood Filterkoffie van DE heeft een medium brand en de smaakintensiteit ligt precies in het midden van de daarvoor gebruikte schaal. Met deze gemalen koffie zet je snel en eenvoudig een kopje zwarte koffie dat smaakt naar meer. De ronde smaak wordt door veel mensen als erg aangenaam en zacht ervaren en de bonen hebben een lichte fruitsmaak die zelfs als bloemig kan worden geproefd. Doordat deze koffie niet extreem sterk, heel stevig of juist heel licht van smaak is, maar precies in het midden past als naar de smaak wordt gekeken, wordt deze door veel mensen erg gewaardeerd en vindt het merendeel van de gebruikers de Aroma Rood de perfecte koffiesmaak.

Voordelen

Nadelen

  • Niet voor iedereen sterk genoeg

Lavazza Espresso Italiano Classico gemalen koffie

Een goede keuze als je op zoek bent naar lekkere gemalen koffie met een stevige smaak, is de Lavazza Espresso Italiano Classico. Deze filterkoffie is medium gebrand en heeft voor de smaakintensiteit het cijfer 5 gekregen. Dit betekent dat de gemalen koffie een gemiddelde smaak heeft. De filterkoffie kan goed gebruikt worden voor tal van apparaten en zorgt voor een goed kopje zwarte koffie of een goede latte macchiato. Het is maar net wat jij zelf het lekkerste bakkie vindt natuurlijk.

Fruitige, bloemige en heerlijk geurende gemalen koffie

De filter maling van Lavazza is verkrijgbaar in pakken van een half pond, dus die passen prima in elke voorraadbus. Zo houd je de koffie altijd koel en droog en blijft deze het langste zijn smaak behouden. De koffiebonen waarvan de gemalen koffie gemaakt is, hebben een intense smaak die aan bloemen en fruit doet denken. Je kunt er, de naam zegt het al, natuurlijk ook een prima espresso mee zetten. Deze filterkoffie wordt gemaakt van de beste Arabica bonen die te vinden zijn. Dat ruik je ook meteen als je er een kop of pot koffie mee zet.

Voordelen

  • Koffie met een krachtige smaak
  • Goede, papieren verpakking
  • Koffie van hoge kwaliteit

Nadelen

  • Niet in pondspakken verkrijgbaar

Kanis en Gunnink Filterkoffie

De firma Kanis en Gunnink is ook bepaald geen onbekende op koffiegebied. Met hun Filterkoffie haal je een goed product in huis dat bij menig koffieliefhebber in de smaak zal vallen. De koffie, in pondspakken, komt overigens van fabrikant DE vandaan.

De filterkoffie van K&G is fijngemalen en heeft een bloemige, fruitige smaak. De gemalen koffie is medium gebrand en kent een smaakintensiteit van 5. De koffie kan het beste gebruikt worden om een goed kopje zwarte koffie mee te zetten.

Voordelen

  • Goede smaak
  • Niet te sterk

Nadelen

  • Alleen voor het zetten van zwarte koffie

Veelgestelde vragen over gemalen koffie

Is gemalen koffie beter dan hele bonen?

Gemalen koffie heeft verschillende voordelen ten opzichte van hele bonen. Zo is het gemakkelijker in gebruik en hoeft het niet gemalen te worden voordat je het kunt gebruiken. Gemalen koffie is ook gemakkelijker te doseren, wat handig kan zijn als je de smaak van je koffie wilt aanpassen. Bovendien is gemalen koffie meestal goedkoper dan hele bonen.

Kan ik gemalen koffie gebruiken in een espressomachine?

Ja, je kunt gemalen koffie gebruiken in een espressomachine. Er zijn speciale filters en opzetstukken verkrijgbaar die het mogelijk maken om gemalen koffie te gebruiken in een espressomachine. Houd er wel rekening mee dat gemalen koffie niet zo vers is als hele bonen en dat de smaak daardoor minder intens kan zijn.

Hoe bewaar ik gemalen koffie het beste?

Om gemalen koffie zo lang mogelijk vers te houden, kun je het het beste bewaren in een luchtdichte container op een koele en donkere plaats. Zorg ervoor dat er geen vocht bij de koffie kan komen, anders kan de koffie gaan schimmelen. Bewaar gemalen koffie nooit in de koelkast of vriezer, omdat de koffie dan vocht kan opnemen en zijn smaak en aroma kan verliezen.

Hoeveel gemalen koffie heb ik nodig per kopje?

Over het algemeen heb je voor één kopje koffie ongeveer 7 gram gemalen koffie nodig. Dit is natuurlijk afhankelijk van de sterkte van de koffie die je wilt zetten en de grootte van je kopje. Experimenteer dus een beetje om de perfecte verhouding tussen koffie en water te vinden.