Arabica koffiebonen - Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta bonen?

Wanneer je dagelijks wilt genieten van de lekkerste koffie is het belangrijk om te weten wat voor koffiebonen aansluiten bij jou wensen! We kennen namelijk twee soorten koffiebonen, de Arabica koffiebonen en de Robusta koffiebonen. Er zit een wezenlijk verschil tussen deze twee soorten – beiden in smaak en aroma’s – waardoor wij graag jullie de nodige informatie verschaffen over dit onderwerp!

Het is bij de aanschaf van koffiebonen dus belangrijk dat je een keuze maakt die bij jou past. Dit kan veel uitmaken voor een bijvoorbeeld een goede espresso! 

Hieronder zullen we uitleggen wat deze bonen precies inhouden, wat het verschil is in smaken en waar je deze bonen het beste kan aanschaffen!

Koffie met bonen - Coffeeboon

De smaak van de je koffie is grotendeels afhankelijk van de koffiebonen die je koopt. Het verschil tussen de twee koffiebonen is heel duidelijk te proeven. Voordat we gaan kijken wat het verschil is tussen de twee bonen, zullen we eerst wat informatie verschaffen over de historie van de Arabica boon! In dit artikel zal je alle informatie die je wenst vinden over de Arabica koffieboon!

Wat is de Arabica koffieboon?

De Arabica koffie kent haar oorsprong uit het Ethiopisch Massief. Vanuit het Ethiopisch Massief werd deze koffie verspreid naar elk Arabisch land. De Arabica koffieplant is een tetraploïde plant en kan – wanneer die niet gesnoeid wordt- zo’n vijf meter hoog worden. In 1690 werd de plant ingevoerd door Nederlanders op het eiland Java. In 1708 werd deze plant vereen volgens teruggebracht naar de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Momenteel is de belangrijkste producten van de Arabica koffieplant Brazilië en Colombia. Ook zijn andere landen als Mexico, Guatemala, Costa Rica en El Salvador belangrijk als koffieproducent.

Koffiebonen - Arabica - Coffeeboon

Wat maakt de Arabica koffieboon zo lekker?

De koffiebonen van de Arabica plant zijn milder en gever een meer aromatisch koffiesmaak en worden hierdoor ook meer gebruikt in de wat prijzigere melanges. Een voorbeeld hiervan is goudmerk; dit bestaat voor 100% uit Arabica koffie! Naast goudmerk kennen wij ook nog Roodmerk, wat voor 30% uit Robusta bonen bestaat en voor 70% uit Arabica bonen!

De hoogste kwaliteit Arabica bonen wordt verkregen wanneer de vruchten geplukt worden als ze rijp zijn. Hierbij is er ook nog een groot verschil in kwaliteit tussen plukken met de hand en plukken met mechanica. Na het plukken van deze vrucht kan er ook nog een kwaliteitsselectie worden gemaakt. Hierdoor kan je kwaliteit van Arabica bonen zeer verschillen, wat het extra belangrijk maakt om de juiste bonen aan te schaffen!


Het volledige artikel over Aribica koffiebonen zal binnenkort online staan!