Fairtrade

Fairtrade betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Dit is dan ook waar een organisatie voor staat die een Fairtrade product aanbiedt. Fairtrade is namelijk een wereldwijde beweging. Over de hele wereld zetten organisaties zich in om arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden bij te staan. Zo krijgen boeren een betere positie in de handel van koffiebonen en wordt ervoor gezorgd dat deze boeren niet onderdrukt worden. Het Fairtrade keurmerk is een keurmerk dat je vaak op een verpakking van koffiebonen vindt. Samen met UTZ en Rainforest Alliance is Fairtrade een van de meest voorkomende keurmerken voor koffie. Het keurmerk is onderdeel van Stichting Max Havelaar in Nederland.

Max Havelaar

Stichting Max Havelaar is eigenaar van het Fairtrade Keurmerk. De naam van de stichting is vernoemd naar het boek (en de hoofdpersoon) van Multatuli. Een boek dat de erbarmelijke omstandigheden van koffieboeren beschrijft. Een van de belangrijkste literaire werken uit de Nederlandse geschiedenis. Max Havelaar is opgericht in 1988. Koffieboeren uit Mexico gaven aan dat een eerlijke prijs voor hun koffie beter was dan op andere vlakken hulp krijgen. Vanuit deze insteek is Max Havelaar tot op de dag van vandaag nog steeds werkzaam. De stichting helpt boeren bij het verwerven van een betere positie in de handelsketen. Zo kunnen boeren hun eigen gezin onderhouden en zichzelf ontwikkelen.

Waarom is Fairtrade nodig?

Tot op de dag van vandaag worden er nog veel boeren onderdrukt door de lage prijzen die ze krijgen voor hun oogst. Grote organisaties eisen deze lage prijzen omdat de koffieboeren anders moeilijk hun afzet kwijt kunnen. Op die manier komen ze nauwelijks rond van de opbrengsten en blijven ze in deze neerwaartse spiraal. Omdat ze geen extra geld hebben om hun eigen productie beter te maken of om meer te produceren komen ze hier lastig uit. Ook kan een boer zonder eerlijke en vaste prijzen geen geld investeren in zijn gezin of zijn kinderen. Een hele familie is dus de dupe van een onderdrukkende marktwerking.

Hoe werkt Fairtrade koffie?

Er zitten er veel verschillende schakels tussen de koffieboer en de consument (wij dus!). Omdat veel koffieboeren op zichzelf werken hebben ze geen sterke positie in de markt. Fairtrade zorgt ervoor dat koffieboeren samenwerken in coöperaties. Dit betekent dat ze met zijn allen samenwerken. Zo kunnen ze kennis delen en gemeenschappelijke productiemachines aanschaffen. Ook hebben ze zo een betere onderhandelingspositie.

Een tweede voordeel van Fairtrade koffie is dat het keurmerk garant staat voor een kostendekkende prijs voor de koffieboeren. De koffieboeren zijn dan minder de dupe van snel wisselende koffieprijzen. Op die manier kunnen koffieboeren in slechte tijden nog steeds blijven bestaan en hun gezin onderhouden.

De boeren ontvangen ook een bedrag om te investeren in de maatschappij. Dit is een Fairtrade premie. Ze mogen gezamenlijk beslissen waar ze deze premie aan besteden. Voorbeelden hiervan zijn het bouwen van ziekenhuizen of het bouwen van drinkwaterputten.

Als laatste zorgt Fairtrade ervoor dat het milieu goed beschermd wordt door een Fairtrade standaard aan te houden. Deze wordt opgesteld samen met boeren en wordt door een derde instantie in de gaten gehouden. Zo wordt er steeds beter omgegaan met water en zijn bepaalde productiemethoden verboden.

Andere producten

Naast koffie staat Max Havelaar met het Fairtrade keurmerk voor veel meer andere producten. Je kunt deze vinden in supermarkten maar ook in horeca gelegenheden. Bij al deze producten heeft de boer in het productieland een betere positie en kan deze dus ook beter rondkomen. Voorbeelden van producten zijn kruiden, chocolade, suiker, maar ook goud, wijn en bloemen.