Koffiebar

De koffiebar zoals wij die hedendaags kennen heet eigenlijk geen koffiebar meer. De koffiebar van tegenwoordig wordt een koffiehuis genoemd. Een koffiebar stamt af van de jaren zestig waar de koffiebar een christelijk concept was.

Deze koffiebarren werden opgericht door de christelijke gemeenschap als alternatief  voor kroegen. Het was een plek waar de gemeenschap samen kon komen in een veilige ontmoetingsplaats. Hier werdt gesproken over bijbelstudies en werd er een alcoholvrij alternatief geboden op het ‘normale leven’.

Wat is dan een koffiehuis?

Een koffiehuis is een andere benaming voor een horecagelegenheid waar koffie wordt geschonken. Het is een wat ouderwetse benaming maar maakt zijn opmars weer in de straten van Nederland. Tegenwoordig worden deze cafés ook koffiebarren genoemd, wat eigenlijk de verkeerde benaming is. Vroeger kende een koffiehuis ook wel de naam coffeeshop. Echter, deze naam veranderde met de ingang van coffeeshops waar cannabis verkocht wordt in Nederland. Dit zorgde namelijk voor een bepaalde verwarring- die af en toe vast tot hilarische situaties heeft geleid.

Tegenwoordig kent elke (grote) stad wel meerdere koffiebarren. Het concept wint weer veel markt en wordt steeds leuker ervaren. Vaak zijn deze koffiebarren erg hip en worden ze groen en duurzaam ingericht. Dit sluit aan bij de nieuwere generaties die vaak te vinden zijn in dergelijke koffiebarren.