Single Origin

Wanneer er Single Origin op de verpakking van koffie staat betekent dit dat deze koffiebonen uit hetzelfde land komen. Er komen steeds meer koffiebonen op de markt die in een specifiek land worden gemaakt. Omdat de koffiebes in ieder land weer net wat anders is kan dit invloed hebben op de smaak. Vaak proberen koffiemerken deze specifieke smaken te krijgen door single origin koffiebonen te verkopen.

Het voordeel van single origin koffiebonen is dat je als consument weet waar de koffiebonen vandaan komen. Dit maakt je weer net wat bewuster over de producten die je koopt. Een nadeel van deze single origin koffiebonen is dat er qua smaak eigenlijk geen rechten kunnen worden ontleend aan de afkomst van de bonen. Er gelden natuurlijk over het algemeen wel wat richtlijnen die bepalend kunnen zijn voor de smaak. Het is echter zo dat koffieplantages in landen van oorsprong onderling enorm kunnen verschillen. Zo kunnen koffiebonen van de ene plantage compleet anders zijn dan die van een andere plantage. Wanneer je deze dan samen gooit in een pak zijn er minder oorspronkelijke smaken te bekennen.

Wanneer je dus echt de smaken en aroma’s wil ervaren die naar voren komen door een bepaalde omgeving. Kijk dan eens naar Single Estate koffiebonen. Deze komen van een en dezelfde plantage waardoor ze alle typische kenmerken van dat terroir hebben.