UTZ Keurmerk

Het UTZ-keurmerk is een van de keurmerken die je kunt tegenkomen op een koffieverpakking. Het staat vermeld als UTZ Certified en is een keurmerk voor onder andere koffie, maar ook andere producten die van boeren afkomstig zijn.

Koffie krijgt dit keurmerk als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op de arbeidsomstandigheden, de manier van verbouwen en natuurbescherming. Zo voorkomen ze onder andere dat de boeren onder valse voorwaarden moeten werken en zorgen ze ervoor dat er geen ontbossing optreedt.

Waarom is het UTZ keurmerk belangrijk?

Koffie wordt wereldwijd veel gedronken en er zit een wereld van verschil tussen het land van oorsprong en het land waar koffie wordt gedronken. Sommige verschillen zijn zo enorm dat ze ervoor zorgen dat boeren die voor onze koffiebes zorgen, onderdrukt worden. Dit is een verschrikkelijke situatie en moet daarom zo veel mogelijk voorkomen worden.

Een andere belangrijke actualiteit is de alsmaar doorgaande ontbossing en milieuvervuiling. Er wordt nog steeds massaal bos gekapt om er plantages aan te leggen. Ook komen chemicaliën nog veel terecht in de bodem doordat sommige ondernemingen liever voor een goedkoop bestrijdingsmiddel kiezen dan een duurzame manier van verbouwen.

Het UTZ keurmerk zet zich in om deze factoren tegen te gaan en op die manier aan beide zijden van de productielijn te zorgen voor kwaliteit en goede omstandigheden.

Sinds 2018 is UTZ gefuseerd met Rainforest Alliance. Zij zetten zich nu samen in voor betere omstandigheden voor mens en natuur bij het verbouwen van koffie.