Branding van koffiebonen

De branding van de koffiebonen kan je veel vertellen over de smaak die jouw koffie krijgt. Sommige koffiespecialiteiten vereisen een bepaald soort branding om pas echt tot zijn recht te komen. Bekende benamingen van de soort branding zijn dark roast, vienna roast of medium roast. Hier vertellen we zo meer over. Het is belangrijk om te weten dat er ook voor branding een vuistregel geldt die handig is om te onthouden. Hoe lichter de branding, hoe meer zure (rinse) tonen er naar voren komen. Hoe zwaarder de branding, hoe meer de bittere tonen op de voorgrond treden. Daarbij komt ook een zoete smaak naar voren mij een medium tot lichte branding.

Lichte branding

Hierbij worden de koffiebonen gebrand tot net onder de 200 graden. Ze zijn nog relatief licht van kleur en pas net open gebarsten. Hierbij staan voornamelijk zure tonen op de voorgrond. De smaak is wat vlakker en de kleur wat vaal. Een andere benaming hiervoor is Cinnamon Roast. Deze branding komt wat sneller voor bij goedkope koffie. De koffiebonen verliezen door een korte branding minder gewicht en leveren dus uiteindelijk meer op per gram.

Medium branding

Ook wel medium roast genoemd. Tot deze branding behoren verschillende categorieën die ieder weer net wat verschillen. De smaak van een medium roast koffie varieert van een licht zure smaak met zoete tonen tot een koffie met een vol aroma, zoete tonen en een spicy hint. Een aantal variaties in medium branding zijn American Roast, City Roast en Full City Roast. Deze variaties zijn gesorteerd van een lichte branding naar een meer donkere branding.

Donkere branding

Vaak wordt dit ook dark roast genoemd. Hierbij gaat het brandingsproces tot de tweede crack. De temperatuur loopt op tot wel 230 graden of meer. De zoete smaken treden hierbij weer wat meer naar de achtergrond en de bittere en volle smaken en aroma’s nemen de overhand. Naarmate de branding donkerder wordt zal de koffie krachtiger van smaak worden. Soms kan dit de aroma’s van de koffie overtreffen. Een donkere branding is dus niet per definitie beter. Voorbeelden van soorten donkere branding zijn Vienna Roast, French Roast en Italian Roast.

Handig overzicht

Hier beneden hebben we de verschillende soorten branding nog een keer duidelijk voor je neergezet in een handige grafiek. Zo kun je af en toe nog een spieken bij het uitzoeken van een heerlijke kop koffie!