Temperatuur van koffie 

De temperatuur waarop koffie gezet wordt is erg belangrijk voor hoe je koffie smaakt. Naast de temperatuur wordt de smaak van je koffie door veel factoren bepaalt. Zo zijn de maalgraad en de verhouding koffie en water ook erg belangrijk!

Wanneer je een kopje koffie te heet zet kan deze bitter worden, en wanneer je een kop koffie te koud zet wordt het slap. De smaak van je koffie en temperatuur heeft een direct verband met de extractie van de aroma’s.

Wat is de ideale temperatuur voor een kop koffie?

De ideale temperatuur van een kopje koffie wordt gesteld op 96 graden. Dit komt voort uit verschillende onderzoeken waar uitvoerig getest is op welke temperatuur koffie als het lekkerste wordt ervaren. Dit betekent niet direct dat koffie op 96 graden voor elke gebruiker het lekkerst is!

Hoe weet je of je koffie op perfecte temperatuur is?

Veelal wordt voor onderwerpen als deze ook wel gesteld: meten is weten. Er zijn verschillende soorten koffiemachines bonen waarbij je de temperatuur aan kunt passen naar eigen wensen. Wanneer je bijvoorbeeld een cafetière gebruikt zou deze ook een temperatuur van 96 graden moeten kunnen bereiken. Het is hierbij van groot belang dat je vers water kookt of in de waterkoker doet.

Wanneer je water wilt dat 96 graden is kan je de waterkoker nét voor het kookpunt uitschakelen en 1 à 2 minuten laten afkoelen. Op deze manier is de temperatuur van het water, dus je koffie perfect.

De temperatuur van je coffiepad- of cupmachine

De temperatuur op een coffiepad of cupmachine kun je zelf niet instellen. Hierdoor weet je niet precies of de temperatuur goed is afgesteld. Bedrijven die dergelijke machines produceren houden er wel rekening mee dat 96 graden een perfecte temperatuur is voor het bereiden van je koffie. Wanneer je dus een dergelijke machine hebt kan je ervanuit gaan dat de temperatuur goed is afgesteld!