Koffiefilter

Wanneer je filterkoffie wil zetten is een koffiefilter een van de meest belangrijke dingen om bij de hand te hebben. Een koffiefilter zorgt ervoor dat de gemalen koffie niet wegspoelt wanneer er water doorheen stroomt. Ook zorgt een goede koffiefilter ervoor dat er weinig tot geen restanten koffiebonen in je koffie terecht komt.

Je hebt over het algemeen twee verschillende soorten koffiefilters. Enerzijds heb je papieren filters die je in de supermarkt kunt vinden. De meeste mensen gebruiken deze. Het is een goede manier om koffie te filteren en het werkt ook goed. Een nadeel van de papieren filters is dat ze ook bepaalde oliën uit de koffie filteren. Deze blijven dan achter en komen dan niet in je koffie.

Anderzijds heb je metalen koffiefilters. Dit is een soort fijne zeef die op dezelfde manier wordt gebruikt als een papieren filter. Een metalen filter wordt echter niet vaak in een koffiezetapparaat gebruikt. Het voordeel van deze filters is dat de oliën niet mee gefilterd worden en dus in je koffie terecht komen. Deze oliën bevatten veel verschillende aroma’s en kunnen dus voor een extra smaakbeleving zorgen. Een nadeel van een metalen koffiefilter is dat het metaal ook de smaak van de koffie kan beïnvloeden. Dit is niet het geval met papieren koffiefilters.