Pistonmachine 

Een Pistonmachine is een ander soort apparaat dan een volautomatische koffiemachine. De pistonmachine vergt veel meer handelingen van een persoon om je koffie te zetten. Kortom: deze machines zijn gemaakt voor de échte (thuis)barista!

Door het aantal handelingen dat je handmatig zult moeten uitvoeren is het geschikt om koffie precies te maken zoals jij het wilt. De Pistonmachines vallen onder halfautomatische koffiemachines in tegenstelling tot volautomaten.


Wat voor onderdelen kent een Pistonmachine?

Bij een Pistonmachine zit altijd een ingebouwde tamper. De tamper wordt gebruikt om je gemalen koffie aan te stampen. Wanneer je spreekt over een Pistonmachine kent de tamper twee vormen. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van een ingebouwde tamper of een losse tamper.

Naast de tamper is er altijd een drukmeter aanwezig op een Pistonmachine. De drukmeter geeft in Bar weer (meeteenheid voor druk) hoeveel druk er gebruikt wordt bij het maken van de koffie. De meeste koffie wordt op 9 bar geproduceerd maar dit kan afwijken naar eigen inzicht. Waneer je gebruik maakt van deze drukmeter kan je koffie precies zetten zoals jij, of je klanten het lekker vinden.

De bonenmaler van de Pistonmachine is soms ingebouwd en soms los. Dit houdt in dat je soms geautomatiseerd de bonen kan malen via je machine en je dit soms handmatig zal moeten doen. Er zijn voor- en tegen argumenten voor het handmatig malen van je koffie, maar daar branden wij onze vingers niet aan. Meestal geldt de vuistregel: het geïntegreerd malen van je koffie zorgt voor lekkerdere koffie!

Hoe onderhoud je een Pistonmachine?

Wanneer je een Pistonmachine gebruikt is het belangrijk om deze zorgvuldig en goed te onderhouden. Hierbij is het erg belangrijk om de machine schoon te houden. Ook moet de Pistonmachine goed en regelmatig ontkalkt worden. Sommige Pistonmachines hebben een ontkalkings indicator. Echter, goedkopere modellen gebruiken dit vaak niet. Let dus goed op het consequent ontkalken van je Pistonmachine.