Maalschijven 

Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar wat zijn maalschijven eigenlijk? Maalschijven zijn een onderdeel van de espressomachine. Ze zorgen ervoor dat de bonenmelange gelijk wordt fijngemalen. Wanneer je een nieuw koffiezetapparaat gaat kopen is dit een belangrijke factor om op te letten. Je kunt twee verschillende soorten maalschijven tegenkomen. Deze kunnen op hun beurt weer gemaakt zijn van twee verschillende materialen. Deze zullen hier beneden toegelicht worden.

maalschijf-koffiemachine-coffeeboon

Platte maalschijven

Dit zijn twee ringen met kartelranden waartussen de bonen gemalen worden. Ze draaien op ongeveer 1200 RPM. Deze variant kom je veelal tegen in alledaagse koffiemolens.

Conische maalschijven

Dit zijn kegelvormige maalschijven zoals op de afbeelding hiernaast. Conisch wil zeggen dat de maalschijven kegelvormig zijn. Een voordeel hiervan is dat de motor minder snel hoeft te draaien om hetzelfde resultaat te krijgen als bij platte maalschijven. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur minder oploopt en dus de smaak van de bonen minder beïnvloed.

Je hebt voor conische maalschijven wel een krachtigere motor nodig. Dus de koffiemolens met een conisch maalwerk zijn over het algemeen wat duurder.

Naast de twee soorten maalschijven heb je ook nog molens die gebruik maken van messen. Deze roteren op hoge snelheid zodat de koffiebonen gemalen worden. Dit is echter geen goede optie om espresso mee te maken aangezien de maling daarvoor fijn en constant moet zijn.

Materiaal

Maalschijven zijn over het algemeen te krijgen in twee uitvoeringen. Enerzijds heb je roestvrijstaal. Dit is de meest voorkomende optie. Het materiaal is niet slijtvrij en zorgt tijdens het malen toch nog wel voor vrijgekomen warmte.

Het andere materiaal is keramiek. Deze maalschijven zijn vrijwel slijtvast en zorgen voor minder vrijgekomen warmte tijdens het malen. In de aanschaf zijn ze wat duurder dan hun roestvrijstalen broertje, maar wat betreft levensduur haal je het er zeker uit. Vooral wanneer je met enige regelmaat koffie maalt.