Barista

Een barista is een persoon die het koffie maken als expertise heeft en hier ook zeer veel verstand van heeft. Een barista voelt zich het meest thuis achter een koffiemachine en haalt energie uit het proces van koffie maken.

In principe kan iedereen zich een barista noemen. Zo lang je in een koffiebar een kop koffie of espresso serveert ben je eigenlijk al een barista. Natuurlijk zijn er ook andere definities waarbij je een barista-training moet hebben gehad om je zo te mogen noemen.

Het woord barista is Italiaans en betekent daar barman. Daar heeft het woord barista dus helemaal niet alleen te maken met koffie maar ook met andere dranken.

Echte barista’s onderscheiden zich door met passie een espresso klaar te maken. Ook kunnen ze hier eindeloos over doorpraten. Vaak zie je dat barista’s zich ook in een ander aspect onderscheiden. Ze kunnen latte art maken als de beste. Dus wanneer je iemand in een koffiebar gepassioneerd een zwaan ziet maken van melkschuim, dan weet je dat je waarschijnlijk met een barista te maken hebt.