Latte Art

Latte Art is het maken van kunstwerken met het melkschuim van een cappuccino. Barista’s tegenwoordig hebben deze vorm van kunst tot een nieuwe hoogte gebracht aangezien er ontzettend veel mogelijkheden hierin zijn. Er zijn twee verschillende manieren van latte art te onderscheiden, namelijk free pour en etching.

Hoe maak je latte art?

Latte art maak je door een cappuccino handmatig te zetten en het melkschuim op een specifieke wijze in de espresso te schenken. Een van de meest belangrijke dingen hierbij is dat het melkschuim van de juiste dikte en warmte is. Wanneer je namelijk melkschuim maakt ontstaan er twee lagen. Een laag van warme melk onderin de melkkan en een laag van melkschuim bovenin. Met het melkschuim kun je mooie figuren maken. Dit blijft als het ware op de koffie drijven.

Je schenkt dus eerst de warme melk in de espresso zoals bij een normale cappuccino. Dit doe je van een grotere hoogte aangezien je er zeker van bent dat zo de melk met de espresso mengt. Wanneer je bij het melkschuim aankomt breng je de melkkan dichter bij de kop. Je kunt dan beginnen met het maken van een figuur.

Belangrijk

Er zijn een aantal dingen belangrijk wanneer je latte art wil maken. Ten eerste moet je zorgen voor een goede melkkan. Dit is er een waarbij je de melk op een goede manier opschuimt en waarmee je gemakkelijk kunt schenken.
Ook is het belangrijk om melkschuim te hebben van perfecte kwaliteit. Zorg er dus voor dat je melkschuim nauwelijks meer belletjes bevat. Dit kun je voorkomen door nog eens met de melkkan te kloppen of te walsen.
Als laatste is het belangrijk om een mooie cremalaag te hebben op je espresso. Dit zorgt uiteindelijk voor het contrast met het witte melkschuim. Is de cremalaag te bleek, dan kan het zijn dat je creatie in het niet valt.