Crack

Crack is een term die wordt gebruikt wanneer het gaat over de branding van koffiebonen. Tijdens dit proces worden de koffiebonen verhit waardoor ze vocht verliezen en groeien in omvang. Na verloop van tijd treedt er een reactie op in de boon die kan worden gezien als een kleine explosie. Dit wordt de eerste crack genoemd. Op dit punt wordt de suiker die in de boon zit gekarameliseerd. Vanaf dit moment kan er van de bonen een degelijke kop koffie gezet worden.

Er bestaat ook nog een tweede crack. Dit is een stuk later in het brandingsproces van de koffieboon. Niet bij iedere branding vindt dit plaats. Tijdens deze crack ontstaat er weer een kleine explosie en is te zien dat er wat rook vrij komt uit de koffieboon. Zo rond dit moment in het proces doen de bittere smaken wat meer zijn intrede.

Krijg je ook al zin in een lekkere kop koffie? Bekijk ook zeker eens onze favoriete koffiebonen. We hebben er al zeer veel verschillende geproefd intussen, maar de onderstaande blijven volgens ons toch nog de lekkerste!