Naked Espresso

Je ziet de Naked Espresso wel eens op de kaart staan als je geregeld bij verschillende koffietentjes komt. Een naked espresso is een espresso in zijn puurste vorm. Om uit te leggen wat een naked espresso precies is zullen we eerst even wat moeten toelichten van het normale proces van espresso maken.

Bij koffietentjes staan vaak grote pistonmachines. De portafilter, het gedeelte waarin de gemalen koffie gaat, wordt gevuld met koffie. Vervolgens wordt deze in de machine gezet en stroomt er heet water doorheen. Deze portafilter heeft twee tuutjes waardoor de espresso loopt. Deze zijn van metaal. De smaak van koffie en espresso wordt hierdoor beïnvloed.

Naked espresso is een manier van espresso maken waarbij deze niet in contact komt met dat metaal. Sterker nog, de espresso komt nergens meer mee in aanraking nadat deze door de filter is heen gelopen. Hierdoor is je espresso nog krachtiger van smaak met een mooiere cremalaag en vollere aroma’s.

De allereerste naked espresso’s werden gemaakt door de koffie uitloop van de portafilter eraf te zagen. Tegenwoordig kun je in de speciaalzaken portafilters kopen die geen uitloop eronder hebben. Let op wanneer je thuis een naked espresso wilt maken, het kan namelijk wel een stuk meer spetteren.