Keramische maalschijven

Een materiaal waar maalschijven soms van gemaakt zijn. Het is een wat duurder materiaal omdat het een stuk duurzamer is dan bijvoorbeeld roestvrij staal. Daarnaast is het ook beter bestand tegen warmte, wat het bij uitstek geschikt maakt voor een koffiemolen.

Tegenwoordig kun je keramische materialen op verschillende plekken tegenkomen. Zo worden er vazen van gemaakt, maar ook messen en boren. Bij maalschijven wordt er dus gebruik gemaakt van de slijtvaste en hittebestendige eigenschappen van keramiek om zo het metaal van het maalwerk te verbeteren.

Eigenschappen van keramiek

Keramiek is geen metaal en ook geen polymeer (plastic wel). Het is een chemische verbinding tussen twee niet-metalen of een niet-metaal en een metaal. Het ontstaat onder hoge druk en bij hoge temperaturen. Een voorbeeld van keramiek is glas. Vandaar ook de naam keramische kookplaat.

Vanwege de eigenschappen van keramische materialen lonen zij zich zeer goed op plekken met veel wrijving of waar veel warmte vrijkomt. Het materiaal vervormt namelijk nauwelijks en pas bij hoge temperaturen. Daarnaast zijn de meeste keramische materialen hittebestendig en niet elektrisch geleidend.

Een nadeel van keramiek is dat het ductiel kan zijn. Wanneer dit wordt bewerkt met metaal is deze eigenschap minder van toepassing.

Keramiek is niet het enige materiaal waar maalschijven van gemaakt worden. Ze kunnen ook gemaakt worden van roestvrij staal. Dit is een stuk goedkoper, maar dus ook minder duurzaam. Daarnaast komt er op deze manier meer hitte vrij bij het malen waardoor de smaak en beleving van de koffie kan veranderen.