Koffiebrander 

Dit begrip kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. In eerst instantie denk je aan de machine waarmee gemalen koffiebonen worden gebrand. Deze apparaten kunnen variëren van klein naar groot. Je kunt er een voor thuis in de keuken hebben, maar voor de productie van Douwe Egberts koffiebonen worden ook hele grote koffiebranders gebruikt. Daarnaast kan een koffiebrander betrekking hebben op de persoon die de handeling uitvoert en op de organisatie die de koffie brand. De organisatie kan overigens ook een koffiebranderij worden genoemd.

Wat is een koffiebrander?

De koffiebrander als machine is een apparaat dat koffiebonen roostert totdat ze klaar zijn om gemalen te worden. Dit kan op verschillende temperaturen worden gedaan om zo de gewenste branding te krijgen. Ook is het erg belangrijk dat de bonen gelijkmatig worden gebrand. Zo blijft de smaak van de koffie evenwichtig en geven alle bonen de juiste aroma’s af. Er zijn grofweg twee verschillende soorten koffiebranders die we hier beneden kort beschrijven.

Hete lucht koffiebrander

De naam zegt het eigenlijk al, deze machine brandt je bonen door hete lucht. Wanneer je thuis bonen wil gaan branden is dit een apparaat waar je als eerste naar kunt kijken. Ze zijn vaak klein van stuk en eenvoudig in gebruik.

Koffiebrander met afgesloten ton

Ook dit spreekt weer voor zich. Deze koffiebrander brandt je bonen in een ton. Het voordeel van deze apparaten is dat ze vaak meer bonen tegelijk kunnen branden. Daarnaast komt de smaak meer ten goede. Een nadeel van deze koffiebranders is dat ze lastiger te bedienen zijn. Dit is dus geen goed instapmodel wanneer je net met branden wil beginnen.