Oploskoffie

Oploskoffie is een van de makkelijkste manieren om koffie te zetten. Het wordt ook wel instantkoffie of vriesdroogkoffie genoemd. De koffie wordt gezet door koffiebonen in poedervorm te mengen met heet water. Wanneer je vervolgens met je lepel door de koffie roert is het klaar en kun je direct je koffie drinken.

Zoals je waarschijnlijk niet verbaast is oploskoffie ontstaan uit gemak. Hiermee is het dan ook voor velen een gemaksproduct geworden. De smaak van oploskoffie is heel anders dan van verse koffie. Er worden ook decafé varianten aangeboden van vrijwel alle oploskoffie op de markt.

De oorsprong van oploskoffie

Oploskoffie zoals wij die kennen is in 1901 uitgevonden door een Japanse wetenschapper genaamd Satori Kato. Niet lang na de uitvinding van oploskoffie werd er een variant gemaakt door George Luis Washington die het idee direct vermarkte in 1910.

Niet veel later, in 1938, werd oploskoffie op grote schaal geproduceerd door het merk Nescafé. De oploskoffie was vooral populair in Amerika in deze tijd. Na het einde van de tweede wereld oorlog bereikte de oploskoffie Europa, waar het populariteit won.

Hoe wordt oploskoffie gemaakt?

Oploskoffie wordt gemaakt van geconcentreerde koffie. Deze koffie wordt – zodat het water verdwijnt – gesproeidroogd of gevriesdroogd. Wanneer de koffie gesproeidroogd wordt gebeurt dit in hete lucht. Wanneer deze gevriesdroogd wordt gebeurt dit bij een temperatuur van -40° Celsius. Na dit proces ontstaan pure korreltjes koffie die goed zijn te conserveren. Wanneer je deze pure korreltjes koffie mengt met warm water of melk ontstaat er direct koffie.