We weten allemaal dat ijskoffie de perfecte drank is voor warme dagen. Je kunt het thuis drinken, of je kunt het in een café of restaurant bestellen. Maar er zijn ook manieren om thuis ijskoffie te maken zonder dure apparatuur en ingrediënten te kopen. In dit artikel vertellen we je welke ingrediënten en apparatuur je nodig hebt om thuis heerlijke ijskoffie te maken, en geven we je een paar tips om ijskoffie nog lekkerder te maken!
1. Giet een kop koffie in een pot of kan en laat afkoelen.
Als je ijskoffie gaat maken, is de eerste stap om je hete kopje koffie in een kan of pot te gieten en het te laten afkoelen. Je kunt het een tijdje op het aanrecht laten staan, maar als je het sneller wilt laten gaan, zet je het in de koelkast. Zodra de koffie volledig is afgekoeld, voeg je ijsblokjes (of crushed ice) en melk toe om de gewenste consistentie te krijgen. Als je van gezoete ijskoffiedrankjes houdt, roer er dan suiker of honing door voordat je extra smaakstoffen toevoegt (zoals vanille-extract).
2. Laat een tijdje in de koelkast staan.
Nadat u de koffie hebt laten trekken, verwijdert u de filters en legt u ze opzij. Laat de koffie een paar minuten afkoelen, zodat hij nog net warm is. Als u dit proces wilt versnellen, kunt u de koffie ook kort koelen in de koelkast of vriezer.
Eenmaal afgekoeld, combineer je de koffie met ijsblokjes en laat je het minstens 30 minuten (en maximaal een nacht) in de koelkast staan voordat je het drinkt. Deze stap is belangrijk, want als je koude ijskoffie meteen na het zetten probeert te drinken, kan dat een onaangename bitterheid tot gevolg hebben – maar als hij eenmaal de tijd heeft gehad om te staan met ijsblokjes die erin smelten, zullen al deze smaken mooi met elkaar versmelten!
3. Doe wat ijsblokjes in een glas (een highball glas is het lekkerst).
Doe wat ijsblokjes in een glas (een highball glas is het beste). Dit helpt de koffie koud te houden en zorgt ervoor dat hij langer meegaat. Zorg ervoor dat je genoeg ijs gebruikt zodat het deksel erop past zonder te morsen; zo niet, voeg dan meer water toe totdat je de juiste hoeveelheid vloeibare ruimte hebt.
4. Giet je koude koffie erin.
Schenk de koude koffie in.
Deze stap spreekt voor zich, maar het is belangrijk dat je niet morst op het aanrecht of op de vloer. Als je een cafetière gebruikt, kun je overwegen een trechter te gebruiken om in de karaf te gieten, zodat je niet morst als je het deksel er weer op doet.
Gebruikt u een waterkoker of een glazen karaf met een schenktuit, kantel hem dan schuin en schenk langzaam in uw glas tot ongeveer halverwege (of zoveel als u wilt). De ijsblokjes moeten er eerst in, voordat je er vloeistof aan toevoegt – zo voorkom je dat ze te veel verwateren als ze later aan hete dranken worden blootgesteld!
5. Voeg wat melk of room toe als je dat lekker vindt (of niet!).
Voeg melk of room naar smaak toe. Als je wat zuivel in je ijskoffie wilt, doe dat er dan vlak voor het serveren bij. Ik doe dit het liefst als laatste, want als je het mengt met de andere ingrediënten voordat je het ijs toevoegt, kan het een beetje waterig worden.
Let op: het toevoegen van melk of room verandert het smaakprofiel van je drankje niet zo sterk als suiker dat zou doen. Een traditionele latte kan gezoet zijn met siroop en heel anders smaken dan zijn ongezoete tegenhanger (met een extra scheut espresso). Maar als je ijskoffiedranken maakt, verandert er niet zoveel door melk of room toe te voegen; beide zijn van zichzelf al behoorlijk zoet! Dat gezegd hebbende…
Als je een fan bent van zoete ijskoffie, kan het verleidelijk zijn om suiker direct aan je brouwsel toe te voegen. Maar als je koud water gebruikt, zullen de korrels niet zo makkelijk oplossen, en misschien zelfs helemaal niet smelten.
Als je je drankje wilt zoeten en gewone kristalsuiker wilt gebruiken, begin dan met heet water toe te voegen en roer tot het volledig is opgelost. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (inclusief ijs) en serveer direct.
Als je eenmaal je ijskoffie hebt, kun je naar smaak suiker of melk toevoegen. Sommige mensen zoeten hun koffie graag met honing of agavesiroop in plaats van suiker, maar naar mijn mening smaakt de koffie dan te zoet en kunstmatig. Het is echt aan jou!