Als fervente koffiedrinker vraag jij je waarschijnlijk af of koffie wel zo gezond is. Want je geniet natuurlijk het liefst zorgeloos van je heerlijk kopje. In dit artikel kom je te weten wat het effect van koffie op je lichaam is en hoelang het duurt voordat het uitgewerkt is. Zo zijn al je vragen beantwoord!
Effect van koffie op je bloed
In koffie zit cafeïne. Dit stofje heeft een invloed op je bloed. Enkele minuten na het drinken van je kopje kan je daar al een effect van ervaren. Cafeïne werkt wel bij iedereen anders. Als fervente koffiedrinker zal je dus niet zoveel ervaren. Maar wanneer je het niet gewoon bent om koffie te drinken en je een kopje drinkt, verhoogt het je bloeddruk en verlaagt het je hartslag. Een teveel aan cafeïne kan hartritmestoornissen veroorzaken. Daarom is het altijd een goed idee om koffie met mate te drinken.
Hoelang de hoeveelheid cafeïne in je bloed blijft zitten, hangt ook af van persoon tot persoon. Bij sommige mensen blijft het wel tot 12 uur lang in het bloed zitten. Maar doorgaans is het na 6 uur verdwenen. De piek wordt bereikt van een half uur tot een uur nadat je een kopje koffie hebt gedronken.
Invloed op je hersenen
Koffie, of beter gezegd de cafeïne die erin zit, heeft ook een effect op je hersenen. Wanneer cafeïne via je bloed in je hersenen terecht komt, worden de adenosinereceptoren geblokkeerd. Dat betekent concreet dat je alerter wordt. Je hersenen gaan namelijk meer cortisol en adrenaline aanmaken. Een kopje koffie drinken voor het studeren of werken, helpt dus écht!
Koffie en vetverbranding
Wist je dat koffie de vetverbranding stimuleert? Dat komt omdat het stresshormonen vrijmaakt die ervoor zorgen dat je stofwisseling versnelt. Maar let op, want het betekent niet dat je van koffie drinken vermagert. Het vet komt door adrenaline en cortisol namelijk wel makkelijker vrij, maar het gaat het vet niet automatisch verbranden. Als je een kopje koffie drinkt voor het sporten, kan het wel helpen met het verliezen van gewicht.
Invloed van koffie op de stoelgang en urine
Cafeïne heeft invloed op je nieren. Door een kopje koffie te drinken ga je meer urine produceren, want de filters van je nieren komen onder meer druk te staan. Maar geen nood, want je droogt zeker niet uit van koffie.
Koffie zorgt er bovendien voor dat je darmen en maag actiever worden. Dat heeft als gevolg dat je vaker naar het toilet moet gaan. Op zich niet zo ongezond, maar wel erg vervelend!
Hoelang duurt het voordat koffie is uitgewerkt?
Hoelang het duurt voor koffie is uitgewerkt, hangt ook af van persoon tot persoon. Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten na consumptie bevindt. Doorgaans is koffie uitgewerkt na zes uur, maar het kan ook dubbel zo lang duren afhankelijk van de persoon. Wanneer koffie uitgewerkt is, hangt daarnaast af van hoeveel koffie je gedronken hebt.
Is koffie dan gezond?
Koffie heeft dus effect op je hart, bloed, urine, stoelgang en hersenen. Hoe sterk dit effect is, hangt af van hoeveel koffie je gedronken hebt en hoe gewoon je het bent om koffie te drinken. Bij één of twee kopjes is het effect minimaal. Koffie is dus niet ongezond, maar dat wordt er wel als je er echt heel veel van drinkt. Volgens de Hoge Gezondheidsraad mogen volwassenen vijf tot zes kopjes per dag drinken. Je houdt dus het best dit advies aan.