Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen een cappuccino, latte en een flat white

Wat is het verschil tussen een cappuccino, latte en een flat white

Waar ga jij voor als je een kop koffie bestelt in een restaurant of café? De klassieke kop cappuccino, een lekkere latte of de wat minder vaak voorkomende flat white? Het zijn slechts drie van de vele opties die tegenwoordig aangeboden worden in locaties waar koffie meer is dan een energiebooster. Duizelen al die namen je al als je slechts een blik werpt op de menukaart? Hoewel de drie hiervoor genoemde soorten koffie op elkaar lijken, zijn er ook veel verschillen. Om precies te weten wat je de volgende keer wil bestellen worden de cappuccino, latte en flat white met elkaar vergeleken. Je komt te weten wat de overeenkomsten zijn, maar ook waarom ze allemaal net iets van elkaar verschillen.

Waarom lijken ze op elkaar?

Zowel de cappuccino als de flat white en de latte bevatten melk. Daar houden de overeenkomsten eigenlijk wel op. In sommige cafés worden deze drankjes ook wel aangeboden met havermelk of sojamelk in plaats van koemelk.

Wat maakt ze anders?

Het belangrijkste verschil zit hem voornamelijk in de verhoudingen tussen de hoeveelheid koffie, de hoeveelheid melk en de hoeveelheid melkschuim. Dat geeft deze drie koffiesoorten allemaal een unieke smaak.

De bekende en populaire cappuccino, een echte Italiaanse klassieker, bestaat uit de drie bovengenoemde delen in gelijke hoeveelheden: een deel espresso, een deel melk en een deel melkschuim. Daardoor ontstaat bovenop het drankje een mooie schuimige laag, waar de mooiste kunstwerken in gemaakt worden met koffie of cacao.

Hoewel de latte, eigenlijk caffè latte genaamd, ook bestaat uit koffie, melk en melkschuim ligt het hier allemaal iets anders. In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse ‘koffie verkeerd’. Soms wordt de naam latte ook wel gegeven aan koffie met alleen melk, zonder het melkschuim. Mocht je twijfelen wat er geserveerd wordt, vraag er dan vooral naar.

Van een flat white heb je misschien nog nooit gehoord. Dit drankje is onbekender dan de latte of de cappuccino. Onder barista’s is het echter een populaire keuze. De flat white geeft namelijk een goede balans tussen de pittige koffie door het dubbele shot espresso, en de zachtheid en romigheid van de melk. Afgetopt met een dun laagje melkschuim wordt het een bijzondere combinatie.

Maar wat moet ik nou kiezen?

Welke koffie je het beste ligt hangt natuurlijk af van je eigen smaak. De meeste mensen zijn wel bekend met de cappuccino. Ben je niet zo’n groot fan van het melkschuim, dan is een latte ook een goede optie. Daarnaast wordt een latte vaak in een groter glas geserveerd dan een cappuccino, waardoor je langer kan genieten van je kop koffie. Beiden worden vaak gedecoreerd met latte art: in het schuim wordt een mooie vorm gemaakt (denk aan een hartje of zelfs een zwaan) door middel van speciale opgiettechnieken. Ook bieden veel restaurants en cafés de optie om je latte of cappuccino een speciale twist te geven met allerlei siropen, zoals karamel of hazelnoot.

Laat je echter niet afschrikken door het onbekende element van de flat white. Voor de meer doorgewinterde koffieliefhebbers of de nieuwsgierige beginneling is dit heerlijk om eens te proberen. Je krijgt een kick van de espresso met zijn intense koffiesmaak, maar dit wordt perfect uitgebalanceerd door de melk. Dit drankje wordt in het algemeen geschonken in een kleiner kopje, onder andere in verband met de flinke hoeveelheid cafeïne.

soorten koffie flat white cappuccino latte

Hetzelfde en toch anders

De cappuccino, de latte en de flat white: alle drie zijn het koffiesoorten met melk erin verwerkt, maar door de verhoudingen lopen de smaken uiteen. Probeer en geniet!

Geef een reactie