Je bekijkt nu Zelf koffie branden thuis: hoe doe je dat?

Zelf koffie branden thuis: hoe doe je dat?

Ben je helemaal dol op koffie? Dan vind jij het vast fijn om te weten hoe je je eigen koffiebonen brandt. Zo maak je overheerlijke koffie met een authentieke smaak. Je kan op die manier bovendien meer invloed uitoefenen op de smaak van de koffie, waardoor het volledig naar je wensen is. Maar hoe brand je nu zelf koffie? Wij vertellen het je!

Is zelf koffiebonen branden moeilijk?

Of zelf koffie branden moeilijk is, hangt af van wat je ervoor gebruikt. Met een koffiebrander gaat het bijvoorbeeld erg vlot, maar het branden van koffiebonen in een pan is wat ingewikkelder. Het vergt in dat geval namelijk enige oefening om het perfecte resultaat te verkrijgen.

Maar eens je weet hoe het moet, is het helemaal niet zo moeilijk meer. Als jij het belangrijk vindt om zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op de smaak van je koffie, is het aangeraden dit eens te proberen, ook als je geen professionele koffiebrander hebt. Want je zal zien dat het zorgt voor een heel nieuwe smaakbelevenis!

Eigen gebrande koffie

Wat heb je nodig om zelf koffie te branden?

Koffie branden doe je het best met een professionele koffiebrander. Dat gaat veel makkelijker. Alleen kost zo’n toestel redelijk veel en neemt het doorgaans veel plaats in beslag. Tegenwoordig zijn er wel wat goedkopere en compactere modellen, maar als je liever geen extra geld wilt uitgeven, zijn ook andere opties. Zo kan je een pan of wokpan gebruiken. Die heb je vast wel in huis liggen!

Koffiebonen branden met een (wok)pan: de voorbereiding

Als je geen koffiebrander hebt, hoef je er niet meteen een te kopen. Neem dan je beste (wok)pan en brand daarmee je bonen. Voordat je begint met branden, is het wel belangrijk dat je erop let dat je de juiste koffiebonen hebt gekocht (ongebrande koffiebonen). Daarna plaats je het best een vergiet of bakje in je koelkast, zodat je de koffiebonen hier later in kan laten koelen. Ook dien je vooraf te bepalen wat voor soort branding je wilt maken. Aan de hand daarvan bepaal je de temperatuur die je dient te behalen. Er zijn 3 verschillende brandingen:

  • Lichte branding: tussen de 170 en 190 graden
  • Medium branding: tussen de 200 en 220 graden
  • Donkere branding: tussen de 220 en 240 graden

Weet je niet goed wat te kiezen? Dan kan je natuurlijk ook de verschillen soorten uittesten. De eerste keer is dat wel fijn om te doen, omdat je zo te weten komt wat je het lekkerst vindt. Ben je klaar met de voorbereiding en weet je hoe je je koffiebonen wilt branden? Dan ben je gereed om eraan te beginnen! We geven je hieronder de werkwijze.

Werkwijze koffie branden

Plaats eerst de lege pan op het vuur en verwarm deze tot het een temperatuur van 130 graden heeft. Eens die op temperatuur is mag je de ongebrande koffiebonen erin plaatsen. Gebruik slechts kleine hoeveelheden zodat je er meer controle over hebt en ze zeker niet aanbranden. Vanaf nu is het ook belangrijk dat je de koffiebonen continu blijft omroeren. Zo worden ze gelijktijdig geroosterd.

Zodra de kern van de koffiebonen 180 graden heeft bereikt, gaan de bonen kraken. Dit is het moment waarop je al een lichte branding hebt. Enkele minuten later krijg je een medium branding. Nog een paar minuutjes later kraken de bonen voor een tweede keer en heb je een donkere branding. De kunst zit erin om de koffiebonen op tijd van het vuur te halen. Dat is ook belangrijk als je kiest voor een donkere branding, want als je ze te lang laat bakken, zal je koffie bitter smaken.

Geef een reactie