Je bekijkt nu Hoe kan je koffiebonen het best bewaren?

Hoe kan je koffiebonen het best bewaren?

Vrijwel niemand zegt neem tegen een verse kop koffie. Zeker niet wanneer deze van pas gebrande koffiebonen is gemaakt. Met verse koffiebonen maak je de meest verse en smaakvolle koffie en zet je altijd een betere kop op tafel dan wanneer je voorgemalen koffie gebruikt. Die laatste verliest namelijk al snel zijn smaak en aroma. Wel is het belangrijk om koffiebonen op de juiste manier te bewaren, om te voorkomen dat ook deze hun versheid en smaakintensiteit verliezen. Daarom vertellen we je graag meer over de beste manieren om dit te doen.

De vier vijanden van koffiebonen

Voorgemalen koffie wint het qua gebruiksgemak natuurlijk ruimschoots van bonen die je nog moet malen om koffie van te zetten. Koffiebonen zijn bovendien niet goedkoop, waardoor het extra zonde is wanneer je er door de onjuiste bewaarmethoden aanzienlijk minder van kunt genieten. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je koffie gaat oxideren. Zelfs de bonen van de hoogste kwaliteit raken door dit natuurlijke proces hun smaak kwijt. Gebrande koffiebonen hebben vier grote vijanden:

  • lucht
  • licht
  • warmte
  • vocht

Je koffiebonen luchtdicht bewaren

koffiebonen bewaren pot Laten we bij de eerste factor beginnen: lucht. Wanneer je gebrande koffiebonen koopt, kun je op de verpakking natuurlijk aflezen tot wanneer je deze kunt bewaren. Houd er echter rekening mee dat deze datum enkel geldig is zolang de verpakking ongeopend is. Open je de zak eenmaal, dan zullen de koffiebonen al heel snel minder vers worden. Ze blijven dan maximaal nog vier weken lekker. Daarna zijn ze nog wel te gebruiken, maar aan de smaak zal behoorlijk afbreuk zijn gedaan. Bewaar je koffiebonen dus in een luchtdichte verpakking als een blik of weckpot.

Waarom is luchtdicht bewaren zo belangrijk?

Koffiebonen bevatten organische componenten en oliën, welke een onprettige smaak krijgen wanneer ze in aanraking komen met de zuurstof in de lucht. Zuurstof veroorzaakt een proces dat oxidatie wordt genoemd. Dit is hetzelfde proces dat verantwoordelijk is voor het bruin kleuren van een gesneden appel. Een blootstelling van de koffiebonen aan zuurstof hoeft niet lang te duren alvorens het negatieve effect op de smaak ervan merkbaar is.

Merkloos

Iedereen kent het wel, niet genoeg ruimte en overzicht om al je producten in huis te bewaren. Al die gescheurde suikerzakken, koffiebonen, al die andere overbodige dozen en zakjes met etenswaren overal op je aanrecht. Het is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Echter is dat probleem zo...

VAIVE

Bescherm direct de versheid van je koffiebonen. Voorkom onnodige blootstelling aan zuurstof en laat je koffiebonen niet oxideren. Het is rampzalig om de kwaliteit van je dure koffiebonen verloren te zien gaan. Gebruik daarom niet zomaar willekeurige voorraadpotten en voorraadbussen, maar gebruik...

ANKOU

Ankou voorraadbus- 1200 ml* (voor ca 600gram koffiebonen) gemaakt van borosilicaatglas met drukknop voor vacuum opslag van koffiepoeder/koffiebonen. Met een royale inhoud van 1200 ml biedt dit glas ruimte voor maar liefst 600 gram koffiebonen. Gemaakt van hard borosilicaatglas, staat het garant...

Brabantia

Stijlvol bewaren van koffiepads of theezakjes doe je met deze Brabantia Voorraadbus voor 18 Koffie- en Theepads. De deksel sluit aromadicht af waardoor de pads lang goed blijven en hun smaak behouden. De bus is voorzien van een handige 'lift' om ook de laatste pad gemakkelijk uit te nemen....

Merkloos

Zwarte rechthoekige koffieblikken/bewaarblikken 19 cm met cafe print en beugelsluiting. Aluminium blik/voorraadbus voor het bewaren van koffie, koffiecups, koffiepads of andere dingen in de keuken. Materiaal: aluminium (metaal). Formaat: 12,2 x 7,8 x 19,6 cm. Geschikt voor 500 gram filterkoffie....

thee.be

Rond zwart blik om makkelijk je losse thee in te bewaren.

Je koffiebonen op een donkere plek bewaren

Voor koffiebonen geldt dat deze eveneens op een koele, donkere plaats moeten worden bewaard. De blootstelling aan uv-licht zorgt voor een chemische reactie met de koffie die vergelijkbaar is met oxidatie door zuurstof in de lucht. Bovendien zorgt uv-licht er ook voor dat het proces van oxidatie wordt versneld. De oplossing voor dit potentiële probleem is eenvoudig: je schermt je koffiebonen af voor lichtbronnen. Bewaar je ze in een luchtdichte pot? Zorg er dan voor dat het glas ervan uv-licht blokkeert, of bewaar de pot in een keukenkastje.

Je koffiebonen op een koele plek bewaren

Zelfs wanneer je je koffiebonen op een luchtdichte en donkere plaats bewaart, ben je er nog niet helemaal. Warmte dien je eveneens te vermijden, omdat ook deze factor de kwaliteit van koffiebonen op een negatieve manier beïnvloedt. Wanneer de omgevingstemperatuur te hoog wordt, beginnen ze de oliën die ze bevatten te verdampen. Dit leidt tot drastisch smaakverlies. Een keukenkastje vlak naast of boven je oven, magnetron of fornuis is dan ook geen ideale opbergplek. Kies liever voor een kastje dat wat verder verwijderd is van deze warmtebronnen. Temperatuurwisselingen komen het vet ook niet ten goede.

koffiebonen bewaren blik De vetheid van koffiebonen

De vetheid van kwalitatief hoogwaardige koffiebonen hoort laag te zijn. Vetten komen door processen als oxidatie naar buiten, ze worden als het ware door de boon uitgezweten. Dit geldt ook voor de Arabica koffiebonen, die van nature minder vetten en oliën bevatten dan de Robusta bonen.

Het vrijkomen of verdampen van vetten zorgt niet alleen voor een vlakkere smaak van je koffie, maar ook voor sporen in je koffiemachine, wat op den duur extra onderhoudsmaatregelen zal vergen.

Je koffiebonen op een droge plek bewaren

De vierde en laatste vijand van de koffieboon is vocht. Ook vocht heeft een negatieve invloed op de natuurlijke oliën die de bonen bevatten en zodoende hun smaak. Daarnaast kan een te hoog vochtpercentage leiden tot het ontstaan van schimmels, wat het rotten van je koffiebonen tot gevolg heeft. Heb je ooit van iemand gehoord dat hij of zij koffiebonen in de koelkast bewaart? Ondanks het feit dat deze plek koel en donker is, voldoet deze vanwege het hoge vochtpercentage dus niet aan de ongeschreven bewaarwetten.

Een goed begin is het halve werk

Wanneer je rekening houdt met de bovenstaande tips bij het bewaren van koffiebonen, kan er weinig misgaan. De versheid van de bonen heb je echter niet altijd helemaal zelf in de hand. Ook de manier waarop de winkel waar je ze aanschaft ze bewaart, speelt namelijk een rol van belang. Koop jij je koffiebonen niet in een luchtdichte zak in de supermarkt of een andere winkel, maar los bij een speciaalzaak? En bevinden ze zich daar in grote, open containers? Dan zullen ze niet of in ieder geval onvoldoende beschermd worden tegen hun vier hierboven genoemde vijanden.

One way valve

Ook bij een speciaalzaak koop je je koffiebonen dus bij voorkeur in een luchtdichte en niet-doorzichtige verpakking. In de meeste gevallen wordt er bij dergelijke verpakkingen gebruik gemaakt van een zogeheten ‘one way valve’. Dit betekent dat de gassen die na het branden ontstaan de verpakking wel kunnen verlaten, maar dat zuurstof geen kans krijgt om de verpakking binnen te dringen. De one way valve herken je als een klein, plastic rondje in de verpakking. De meeste zijn voorzien van een filterlaag, waardoor de aroma’s van de koffiemoleculen beter behouden blijven.

De vriezer als mogelijk hulpmiddel

Tot slot is het verstandig om je koffiebonen in kleine hoeveelheden aan te schaffen. Koop je wel een grotere voorraad? Dan zou de vriezer een handig hulpmiddel kunnen zijn. Bewaar dan niet al je koffiebonen in één zak, maar maak er porties van. De vriezer is koel en donker, maar vocht kan wel een risico vormen. Wanneer ze op kamertemperatuur zijn en je ze vervolgens in de vriezer stopt, kan zich condens aan de binnenzijde van de verpakking vormen. Wellicht kun je het eens uitproberen met een kleine hoeveelheid om na te gaan hoe het voor jou uitpakt.

Geef een reactie