Je bekijkt nu Hoe maakten ze vroeger koffie?

Hoe maakten ze vroeger koffie?

Hoe maakten ze vroeger koffie?

Het is moeilijk te geloven dat mensen nog maar enkele decennia geleden koffie op de ouderwetse manier moesten zetten. Ze moesten de bonen zelf malen, water koken op het fornuis, en alles in een pot of een French press gieten. En als ze melk in hun koffie wilden, moesten ze die zelf toevoegen.

Gelukkig zijn die dagen al lang voorbij. Tegenwoordig hebben we prachtige machines die al het werk voor ons doen. We kunnen kiezen uit een verscheidenheid van voorverpakte pads of gemalen koffie, en we kunnen zelfs onze brouwsels aanpassen met verschillende niveaus van zoetheid en romigheid. Plus, dankzij nieuwe technologieën zoals Dolce Gusto machines en Nespresso apparaten, kunnen we nu in een paar seconden een heerlijke koffie bereiden.

De geschiedenis van koffie

Koffie is een gebrouwen drank die wordt bereid uit gebrande koffiebonen, die de zaden zijn van bessen van de Coffea-plant. De twee meest gebruikte koffiesoorten zijn arabica en robusta. Koffie heeft een lange geschiedenis en werd voor het eerst ontdekt in Ethiopië. Het land is ook vandaag nog een belangrijke koffieproducent in de wereld.

Het is niet duidelijk wanneer koffie voor het eerst werd gebruikt of wie de eerste koffiezetter was. Volgens een legende zag een geitenhoeder met de naam Kaldi dat zijn geiten zich zeer energiek gedroegen en overal heen sprongen nadat zij bessen van enkele bomen hadden gegeten. De bonen werden vervolgens geroosterd en gemalen voordat ze in kokend water werden gebrouwen om te drinken.De koffie werd in de hele moslimwereld populair vanwege zijn opwekkende werking.

Herkomst van koffie in Ethiopië

In de jaren 1600 begonnen steeds meer mensen koffie te drinken, meer om gezondheidsredenen dan om iets anders. Koffiedrinken verspreidde zich naar Italië, waar Catherine de Medici het in Frankrijk introduceerde nadat ze in 1533 met koning Hendrik II was getrouwd. Het eerste Europese koffiehuis werd geopend door een man genaamd Pasqua Rosée in Londen. In tegenstelling tot de koffiehuizen in de moslimlanden, stond het gelijkelijk open voor mannen en vrouwen.

Hoe maakte men vroeger koffie?

Vroeger waren er geen dure machines of gadgets om koffie te zetten. In feite gebruikten mensen verschillende methoden om koffie te zetten. Enkele populaire methoden waren het koken van water en dan het koffiedik toevoegen, of het gebruik van een French press of cafetière.

Een andere populaire methode was de zogenaamde Turkse koffie. Bij deze methode werden de koffiebonen geroosterd tot ze heel donker waren en vervolgens tot poeder vermalen. Het poeder werd met suiker en water gekookt tot het indikte, vervolgens in een kopje gegoten en opgediend. Turkse koffie is dikker dan gewone koffie, maar dat betekent niet dat je melk moet toevoegen.

In het begin van de 19e eeuw ontwikkelden twee broers uit Wenen een nieuw type machine dat uiteindelijk de manier waarop mensen ’s morgens hun kopje koffie zetten, voorgoed zou veranderen. De eerste moderne espressomachine werd uitgevonden door de Italiaanse uitvinder Angelo Moriondo.

Hoe zet men tegenwoordig koffie?

Er zijn tegenwoordig verschillende methoden om koffie te bereiden. Veel nieuwe functies zijn toegevoegd door de makers van espressomachines, waardoor u elke keer het ideale kopje koffie kunt zetten. De druk kan nu worden aangepast, zodat u de mate van druk kunt afstemmen op uw eigen voorkeuren.

Sommige machines hebben zelfs een melkopschuimer, waarmee u melk in uw koffie kunt doen die schuimt, net zoals u in uw favoriete koffiezaak zou krijgen. Het beste is dat deze nieuwe machines zeer goedkoop zijn in vergelijking met wat ze vroeger waren. Het maakt niet uit welk type welke machine je ook hebt, met de juiste knowhow zal je altijd een heerlijk kopje koffie kunnen zetten.

Koffieliefhebbers discussiëren vaak over welke van deze methoden de beste is om koffie te zetten. De meeste mensen zullen het er echter over eens zijn dat de moderne espressomachines het beste kopje koffie opleveren.

Geef een reactie