Je bekijkt nu Wat zijn de verschillen tussen een Cortado en een Caffè latte?

Wat zijn de verschillen tussen een Cortado en een Caffè latte?

Als je in een gespecialiseerde zaak een koffietje gaat drinken, krijg je meestal een hele menulijst voorgeschoteld. De kans is groot dat je daar dan caffè latte en cortado op ziet staan. Deze twee koffiesoorten zijn namelijk erg populair onder koffieliefhebbers. Om te weten wat je de volgende keer moet kiezen, is het handig om de verschillen tussen beide soorten te kennen!

Wat is een caffè latte?

Een caffè latte is een Italiaanse creatie gemaakt van espresso shots en gestoomde melk. De melk is licht opgeschuimd wat zorg voor een heerlijk schuimlaagje op de koffie. De populariteit van een latte zit hem voornamelijk in de combinatie van de intense espressosmaak met romige melk.

Vaak wordt een latte ook opgeleukt. Van het schuimlaagje kunnen er namelijk leuke figuurtjes gemaakt worden. Ondertussen is dit al een hele trend. Dit verandert uiteraard niets aan de smaak, maar het maakt koffie drinken wel nog fijner. Een caffè latte is dus erg bijzonder maar je moet wel van de melksmaak houden. Voor veel koffiefanaten is de espressosmaak bij dit soort koffie niet voldoende aanwezig.

Zelf thuis een caffè latte maken is bijzonder eenvoudig indien je een Senseo apparaat of een Dolce Gusto machine hebt. Het enige dat je dan nog nodig hebt zijn onderstaande capsules:

#1 Beoordeeld
Senseo Café Latte Vanilla Koffiepads - 4 x 8 pads

Een volle & romige Café Latte met vanillesmaak en een onweerstaanbare melkschuimlaag. Geniet met één druk op de knop van een speciaal kopje koffie. Melkkoffie: Zacht & Romig Te gebruiken in SENSEO® koffiepadmachines 8 pads voor 8 dranken Meest geschikt voor het zetten van: Melkkoffie...

Senseo Café Latte Koffiepads - 4 x 8 pads

Een volle & romige Café Latte met een onweerstaanbare melkschuimlaag. Geniet met één druk op de knop van een speciaal kopje koffie. Melkkoffie: Zacht & Romig Te gebruiken in SENSEO® koffiepadmachines 8 pads voor 8 dranken Meest geschikt voor het zetten van: Melkkoffie Smaakintensiteit 02...

Catunambú - Dolce Gusto - Decaf Café Latte / Café Con Leche - 48 cups

Geniet van de klassieke en heerlijke koffie met melk, in één capsule en nu ook cafeinevrij! Waan je voor een moment op het terras in Spanje! Capsule geschikt voor bereiding van 180ml. Catunambú koffie uit het Spaanse Sevilla. Met ruim honderd jaar ervaring in de koffiebranche zorgt dit merk...

Wat is een cortado?

Cortado komt uit het Spaans en betekent letterlijk ‘gesneden’. In tegenstelling tot de caffè latte is het dus niet in Italië maar in Spanje ontstaan. Ondertussen is het echter overal ter wereld erg populair. Maar wat is het nu precies? Een cortado is een espressoshot die ‘gesneden’ wordt door gestoomde melk, vandaar ook de naam. De delen espresso en gestoomde melk zijn dus gelijk. Ook worden er geen smaken of suiker toegevoegd.

De smaak van espresso is tamelijk krachtig bij een cortado. Toch heeft de koffie een fijne melkachtige balans. De textuur is redelijk glad en meestal wordt er geen schuimlaagje aangebracht. Het nadeel van een cortado is dat het voor sommigen te sterk van smaak is. Zeker voor zij die het gewend zijn om een latte te drinken. Daarnaast is een cortado iets moeilijker te vinden.

Zelf een cortado maken met je Dolce Gusto machine kan gemakkelijk met deze capsules:

#1 Beoordeeld
Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato - multipak 10 x 16 capsules

De Cortado is een espresso met een klein beetje gestoomde (warme) melk. In Spanje en Portugal wordt Cortado vooral gedronken in de middag en meestal in een glas. Geniet van deze temperamentvolle koffie!

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato capsules - 48 koffiecups

Bevind je in Spaanse sferen met de NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cortado. Een intense espresso met een scheutje warme melk verpakt in 1 koffiecup. Ook wel bekend als de Espresso Macchiato. - Een robuuste espresso. - Een scheut romige melk. - Verpakt in een luchtdichte capsules. - Te gebruiken in een...

Catunambú Dolce Gusto Cortado 48 cups

Geniet van een perfecte espresso met een rijk aroma, met een vleugje melk en in één capsule! Capsule geschikt voor een bereiding van 80ml. Catunambú koffie uit het Spaanse Sevilla. Met ruim honderd jaar ervaring in de koffiebranche zorgt dit merk voor het ultieme koffiegenot. Koffie in...

De verschillen tussen een latte en cortado

Hoewel een cortado en latte op het eerste zicht redelijk gelijkaardig zijn, zijn er heel wat verschillen. Het grootste verschil tussen een café latte en een cortado is de verhouding tussen espresso en melk. Een cortado wordt namelijk altijd bereid met gelijke delen espresso en gestoomde melk.

Dat is bij een latte helemaal anders. Doorgaans wordt er voor het maken van een latte een kwart espresso en drie kwart melk gebruikt. Het andere verschil is dat er aan een cortado geen smaken worden toegevoegd, zelfs geen suiker. Bij caffè latte is dat wel het geval. Zo wordt er soms karamel of pepermunt aan toegevoegd. Een café latte is daarnaast heel wat groter dan een cortado en heeft altijd een romig schuimlaagje.

Welke koffie moet je dan kiezen?

Of een cortado of latte beter bij je past, hangt af van hoe intens de koffie mag smaken voor jou. Als je houdt van een sterke smaak, is een cortado ongetwijfeld de beste koffie om te bestellen als je een koffiehuis bezoekt. Houd je eerder van zachte smaken? Bestel dan liever een latte. Ook als je dol bent op extra smaken zoals karamel of chocolade, maakt een latte je blijer.

Lijken beiden koffietjes je heerlijk, maar verkies je eentje waar je lang van kan genieten? Dan is een cortado beter. Door de intense smaak is het namelijk een koffiesoort die je het best langzaam drinkt. Niets verbiedt je natuurlijk om ze beiden uit te proberen!

Geef een reactie