Filterkoffie

De definitie van filterkoffie zit hem eigenlijk al in de naam. Het is koffie die wordt gezet door middel van de filtermethode. De filtermethode is een manier van koffiezetten waarbij er heet water over de gemalen bonen wordt gegoten. Door dit de filteren krijg je filterkoffie. Voor een goede kop zwarte koffie is filterkoffie een echte aanrader. Ook kan filterkoffie handig zijn wanneer je die extra boost nodig hebt. Er zit over het algemeen namelijk meer cafeïne in een kop filterkoffie dan in koffie die wordt gezet via bijvoorbeeld een Nespresso machine.

Hoe zet je een kop filterkoffie?

Dit kan zowel handmatig als automatisch. De meeste mensen hanteren de automatische manier door middel van een filterkoffiezetapparaat. Bij het filterkoffiezetapparaat vul je allereerst het reservoir met water en doe je de filter in het daarvoor bestemde bakje. Vervolgens vul je de filter met de hoeveelheid koffie die je nodig hebt. Dit kun je doen met een normale lepel of met een speciale koffieschep. Nu hoef je alleen nog maar op de aan-knop te drukken en ervoor te zorgen dat de koffiepot er goed onder staat.

De handmatige manier van filterkoffie zetten wordt tegenwoordig ook wel omschreven als slow coffee. Hierbij neem je een filterhouder of een chemex. Vouw vervolgens de randen van je filter plat en doe deze in de filterhouder. Doe hierin de gemalen koffie en schenk vervolgens heet water eroverheen.
Wanneer je een koffiemolen ter beschikking hebt is het handig om te weten dat je voor filterkoffie een gemiddeld tot licht grove maling nodig hebt. Een zeer grove maling kan zorgen voor een slappe smaak. Dit gebruik je wel wanneer je koffie zet met een cafetière.

Hoeveel schepjes koffie per kopje?

En dan nu de alom bekende vraag: hoeveel schepjes koffie heb je nodig voor een kopje? Hierop kun je helaas geen eenvoudig antwoord geven. Dit verschilt namelijk per persoon en ligt aan je voorkeur. Een goede maatstaf om aan te houden is 6 gram koffie voor 100mL water (of 60 gram per Liter). Dit komt neer op een afgestreken koffieschep per kop koffie. Heb je geen koffieschep thuis? Dan kun je ook een afgestreken lepel gebruiken!
De aanduiding op je filterkoffiezetapparaat kan onderling verschillen dus het is handig om de verhouding in milliliter aan te houden.

Filterkoffie bewaren

Het is belangrijk om je filterkoffie zo goed mogelijk te bewaren. We raden je het liefst aan om alleen de koffie de malen die je nodig hebt op dat moment. Wanneer je zelf de koffie niet maalt kun je deze het best hermetisch afsluiten. De verpakkingen zelf geven je hiertoe de mogelijkheid. Ook kun je je koffie op een donkere en koele plek bewaren. Je hoeft het niet in de koelkast te zetten, maar in een berging of de kelder kan het ook staan.

Wanneer je filterkoffie koopt, houdt er dan rekening mee om niet te veel in een keer te kopen. Na opening verliest de koffie toch een deel van zijn aroma en smaak. Om dit te voorkomen raden we je aan om maximaal voor 2 weken lang koffie in te kopen.

Belangrijk om te weten!

Veel verschillende aspecten kunnen de smaak van je kop filterkoffie beïnvloeden. Hieronder willen we er even een aantal noemen zodat jij ervoor kunt zorgen dat jouw kop koffie de volgende keer zo lekker mogelijk is.

Het gekozen materiaal van de filter kan je koffie beïnvloeden. Papieren filters houden over het algemeen alle poederdeeltjes tegen en ook de olie die in de koffie zit. De olie draagt een aroma mee van een volle body, maar kan de fijne aroma’s overstemmen. Om die reden zie je dat er vaak papieren filters worden gebruikt. Onder andere fijn metalen filters houden deze deeltjes niet tegen.

De hardheid van het water wat uit de leidingen stroomt kan ook van invloed zijn op je koffie. Wanneer je in een deel van Nederland woont waarvan je weet dat de hardheid hoog is, overweeg dan eens een waterfilter. Je koffie kan dan namelijk kalkachtig gaan smaken en zal over het algemeen wat ruwer overkomen.

De temperatuur van je koffie is ook erg belangrijk. Wanneer je koffie klaar is, houdt deze dan niet te lang op een warmhoudplaatje. Je koffie wordt dan sneller bitter en dit doet erg af aan de kwaliteit. Zorg daarvoor in de plaats ervoor dat je precies genoeg koffie maakt voor je gezelschap. Ook kun je de kopjes van tevoren verwarmen. Zo blijft de koffie langer op temperatuur en komen de aroma’s ook beter naar voren.