Je bekijkt nu Waarom smaakt mijn koffie bitter? Wat doe ik verkeerd?

Waarom smaakt mijn koffie bitter? Wat doe ik verkeerd?

Niets zo teleurstellend als ’s ochtends een heerlijk kopje koffie willen drinken en plots verrast worden door een vieze, bittere smaak. Toch is de kans groot dat je het weleens bent tegengekomen. Een bittere smaak wordt namelijk veroorzaakt door heel wat verschillende dingen. In dit artikel ontdek je waarom je koffie bitter smaakt, zodat je binnenkort weer volop van je koffietje kan genieten!

Overextractie

Eén van de mogelijke oorzaken van een bittere smaak van je koffie is overextractie. Daar is sprake van wanneer het water te lang in contact geweest is met de koffie. Op die manier komen ongewenste smaakstoffen uit de gemalen koffiebonen, waardoor je koffie dus een bittere smaak krijgt. Wanneer je koffie maakt, worden namelijk eerst de aromatische smaakstoffen onttrekt uit de koffie, maar na een tijdje komen de viezere smaakjes mee.

Bij het maken van een espresso ontstaat overextractie al na een extractietijd van langer dan 35 seconden. Bij een cafetière gebeurt dit pas bij een extractietijd van meer dan vier minuten. Er kan daarnaast overextractie voorkomen wanneer je filterkoffie zet met gemalen koffie dat bedoeld is voor het maken van een espresso.

Kwaliteit van de koffiebonen

Kwaliteit van de koffiebonen is belangrijk

Een bittere smaak kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van koffiebonen van slechte kwaliteit. In dat geval worden er bij de pluk ook soms rotte bonen meegenomen. Ook worden deze vaker slecht verwerkt wat eveneens een invloed heeft op de smaak.

Je herkent de slechte bonen aan een donkere, bittere koffie. De kwaliteit van de bonen heeft een erg belangrijke invloed op de smaak. Als je koffie dus bitter is, betekent dat misschien gewoon dat je eens andere koffiebonen moet uitproberen.

Te warm water

Als je koffie zet met water dat té heet is, kan het ook een bittere smaak tot gevolg hebben. De gewenste smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van ongeveer 93 tot 95 graden.

Let op, want water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en dat heeft eveneens een nare smaak als gevolg. Je houdt het dus best bij een temperatuur rond de 94 graden.

Slecht gereinigd koffiezetapparaat

Zorg ervoor dat je je koffiezetapparaat goed reinigt, vooral langs de binnenkant. Dat is belangrijk, omdat een vies koffiezetapparaat aangekoekte koffieresten kan bevatten die door het contact met water zorgen voor een slechte smaak van je koffie.

Niet alleen de reiniging is belangrijk, maar ook het ontkalken. Bij een slecht onderhoud van je koffiemachine kan kalk zich namelijk aan je machine hechten en zo een vervelend smaakje aan je koffie geven.

Hard water

Als wilt genieten van een heerlijk kopje koffie, is het ook belangrijk dat je vers water gebruikt om koffie mee te zetten. Water dat bijvoorbeeld lang in een watertank of -reservoir heeft gezeten, heeft geuren opgenomen en bevat weinig zuurstof. Dat is ook de reden waarom het voor een slechte smaak in je koffie kan zorgen.

Je mag natuurlijk wel gewoon kraantjeswater gebruiken, maar de koffie is lekkerder wanneer je het maakt met zacht water. Bovendien gaat je koffiemachine zo minder snel stuk. Het kan dus nuttig zijn om een waterontharder in huis te halen, afhankelijk van hoe hard het water in je regio is.

Geef een reactie