Moka pot 

De moka pot, ook wel moka, mokapot of mokkapot genoemd, is een oude manier om koffie te zetten. De manier van koffie zetten valt onder slow coffee. Het concept is in 1933 bedacht door de Italiaan Alfonso Bialetti. Alfonso was tevens de oprichter van het wereldbekende bedrijf Bialetti. Alfonso was benieuwd of je ook espresso kon maken door water met hoge druk langs gemalen koffie te laten gaan. De mokkapot is dan ook een voorloper van de hedendaagse espressomachine. Je gebruikt dan ook fijn gemalen koffie.

moka-pot-coffeeboon
moka-pot-verhoudingen

Hoe werkt de Mokapot?

De mokapot is een achthoekig kannetje dat op het fornuis of op een gasbrander kan worden geplaatst. Qua uiterlijk lijkt het op een percolator maar het is niet hetzelfde. De precieze verschillen zullen zo behandeld worden. Het onderste gedeelte is het waterreservoir (A). Hierin komt het water dat je nodig hebt om te verwarmen. Dit gedeelte is los te schroeven van de koffiepot, het bovenste gedeelte (C). Hier tussenin zit een filter waarin de gemalen koffie kan (B) en een andere filter die ervoor zorgt dat er geen gruis in de koffie komt. Deze twee filters worden op hun plek gehouden door rubberen ringen. Deze zorgen er ook voor dat A en B luchtdicht op elkaar zitten aangesloten.

Wanneer je de mokkapot op het fornuis zet zal het water verwarmen. Door de hoge druk die er ontstaat wordt het water naar boven geperst, door de koffie heen. De gemalen koffie geeft hier zijn aroma’s af aan het water. Zo komt de koffie uiteindelijk in de pot terecht. Vaak zit er ook nog een luchtventiel op het waterreservoir aangezien de druk flink kan oplopen door de stijgende temperatuur. Dit ventiel is te zien op de eerste afbeelding.

Moka koffie

Moka koffie is te herkennen aan te afwezigheid van een crema laagje, doordat het water maar met 1,5 bar druk naar boven wordt geduwd (espresso wordt met 9 bar druk gemaakt). Daarnaast heeft Moka koffie een volle en romige smaak, goed wat pit en een sterke smaak (mits je de juiste maling gebruikt). De Moka pot is gemaakt voor espresso dus voor de aangegeven 3 koppen heb je net wat meer dan een kop koffie.

Verschil tussen Mokapot en Percolator

De mokapot en de percolator lijken erg op elkaar. Het is dus absoluut geen schande als je ze de eerste keren door elkaar haalt. Maar wat is dan nu het verschil tussen de twee?

In tegenstelling tot de percolator laat de mokapot het water langs de koffie persen. De percolator stuwt het water naar boven en laat het vervolgens op de koffie lopen. Hierdoor krijg je in een percolator de koffie in het onderste gedeelte van de pot en in een moka pot in het bovenste gedeelte.

Belangrijke tip!

Je Moka pot is heel eenvoudig schoon te houden maar dit is tevens ook erg belangrijk om te doen. Je mag de pot nooit met afwasmiddel of zeep wassen. Het is de bedoeling dat er juist een licht vetlaagje aan de binnenkant van de koffiepot komt. De eerste aantal keren dat je je mokapot gebruikt kan je koffie ook een klein beetje metaalachtig smaken. Dit komt doordat de koffie langs het zuivere metaal aan de binnenkant gaat. Na enkele keren gebruiken is dit echter verdwenen! Was je moka pot dus alleen met heet water!