Vacuümmethode

De vacuümmethode (ook wel de Cona methode) is een zetmethode om slow coffee te bereiden. Samen met de Chemex, de Percolator en de Cafetiere zetmethoden neem je hierbij dus even lekker de tijd voor jouw kop koffie.

De vacuümmethode lijkt een beetje op percoleren. Echter zit de koffie nu in twee glazen bollen. In de onderste glazen bol zit het water en in de glazen bol erboven zitten de gemalen bonen. Wanneer het water bijna kookt moet je de bovenste bol op de onderste plaatsen. Doordat het water verwarmd is baant dit zich een weg naar boven en mengt zich hier met de bonen melange. Haal de hittebron weg als al het water in de bovenste bol is getrokken. Wanneer je de warmtebron onder de onderste bol weg haalt zal de ruimte hierin weer afkoelen. Op dat moment ontstaat er een vacuüm wat de koffie uit de bovenste bol weer naar beneden zuigt. Wanneer het hele proces klaar is heb je in de onderste bol een fijn kopje koffie.