Je bekijkt nu Koffie zetten met de Chemex: hoe doe je dat perfect?

Koffie zetten met de Chemex: hoe doe je dat perfect?

Wereldwijd behoort koffie tot de meest geconsumeerde dranken. Er bestaan veel manieren waarop je koffie kunt zetten en een wel heel hippe daarvan is middels het gebruik van de Chemex. Dit is een van glas vervaardigde filterkoffiezetter waarmee je slow coffee bereidt. Dit betekent dat heet water op versgemalen koffie in een filter wordt gegoten. Deze methode lijkt dus erg op het reguliere filterkoffieapparaat, maar bij de Chemex voeg je zelf het water toe. Zo houd je zelf maximale controle over de smaak van je kop koffie.

Een korte geschiedenis van de Chemex

De Chemex is niet alleen modern, maar ook nog eens razend populair. Het apparaat werd al in de jaren veertig ontworpen door een Duitse chemicus, die op zoek was naar dé manier om de perfecte kop koffie te zetten. Zijn wetenschappelijke kennis hielp hem de Chemex cafetière te ontwikkelen, die er ook uitziet alsof hij zo uit een laboratorium zou kunnen komen. Het design is dusdanig interessant, dat de Chemex zelfs een vaste plek heeft gekregen in het New Yorkse museum voor de Moderne Kunst. Rond het jaar 2000 won het gebruik van de Chemex weer aan populariteit.

Vorm en materiaal

Alhoewel je zelf met behulp van de juiste instructie – die we je hieronder geven – een heerlijk kopje koffie kunt zetten, zorgt de vorm van de Chemex cafetière al voor een goede koffiesmaak. De Chemex heeft een conische vorm, wat ertoe leidt dat het hete water en de gemalen koffie langer met elkaar in contact staan. Dit heeft een betere extractie en dus een betere smaak tot gevolg. Bovendien maak je met de Chemex gebruik van specifieke koffiefilters, die in staat zijn oliën en andere vaste bestanddelen vast te houden. Het apparaat is gemaakt van niet-poreus borosilicaatglas, wat ook in laboratoria wordt gebruikt.

De beste cafetières van Chemex:

Chemex

Chemex® Eight Cup Classic: CHEMEX® levert de puurste smaakbeleving Gemaakt van niet-poreus borosilicaatglas dat geen geurtjes of chemische resten absorbeertMet de CHEMEX-pourover kan de koffie worden afgedekt en gekoeld om opnieuw op te warmen zonder smaak te verliezenEenvoudig, gemakkelijk te...

Chemex

Deze Chemex coffeemaker is geschikt voor het zetten van 10 koppen koffie. Chemex is hèt merk voor slow coffee makers. Het merk is in 1941 ontwikkeld door een Duitse chemicus, dr. Peter Schlumbohm. Dat is aan de vorm ook te zien: het ontwerp heeft veel weg van een ‘karaf’ die in de scheikunde veel...

Chemex

Chemex® Three Cup Classic: CHEMEX® levert de puurste smaakbeleving Gemaakt van niet-poreus borosilicaatglas dat geen geurtjes of chemische resten absorbeertMet de CHEMEX-pourover kan de koffie worden afgedekt en gekoeld om opnieuw op te warmen zonder smaak te verliezenEenvoudig, gemakkelijk te...

Koffie zetten met de Chemex: stap voor stap

Een kop koffie zetten met behulp van de Chemex is eenvoudig en vergelijkbaar met de werkwijze die je bij een regulier filterkoffieapparaat toepast. Zo pak je het stap voor stap aan:

  1. Maal je koffiebonen; een medium tot grove maling is ideaal
  2. Plaats het koffiefilter in de Chemex cafetière
  3. Spoel een kleine hoeveelheid water door het filter om een papiersmaak te voorkomen. Wacht tot het filter is uitgedruppeld en gooi het water weg.
  4. Plaats de gemalen koffie in het filter
  5. Gebruik zo weinig mogelijk water om de gemalen koffie nat te maken en laat deze 20 tot 30 seconden opwellen. Dit noemt men ook wel ‘bloomen’.
  6. Giet de rest van het water in drie tot vier delen over de koffie en doe dit telkens in ongeveer 30 seconden

Experimenteren met de doorlooptijd

Het is belangrijk om de tijdsbestekken in de hierboven beschreven instructie aan te houden. De normale zettijd bedraagt 3,5 tot 4 minuten. Op deze manier verkrijg je namelijk de optimale extractie, oftewel mengsel van water en gemalen koffiebonen. Merk je dat de doorlooptijd steeds langer was? Probeer een volgende keer dan eens een wat grovere maling uit. Andersom geldt dat te snelle doorlooptijden tot te weinig smaak zullen leiden, wat betekent dat je een volgende keer een fijnere maling zou moeten gebruiken. Door middel van experimenteren ontdek je de voor jou perfecte smaak.

De juiste verhoudingen

Wil je een perfecte kop koffie kunnen zetten met de Chemex cafetière, dan luisteren de verhoudingen nauw. Behalve de maling van je koffiebonen en de hierboven genoemde doorlooptijd, is ook de balans tussen de hoeveelheid water en bonen iets wat je niet mag vergeten. Chemex zelf adviseert om voor een liter water 60 gram gemalen koffie te gebruiken, een advies dat door vrijwel elke koffiekenner wordt aangehouden. Gebruik je meer gemalen koffie, dan wordt het eindresultaat wat bitterder. Bij een kleinere hoeveelheid koffie zal het resultaat juist wateriger zijn.

Het gebruik van Chemex filters

Chemex heeft speciale filters ontwikkeld om in combinatie met het apparaat te gebruiken. Deze filters zijn extra dik; ongeveer wel een derde dikker dan de reguliere koffiefilters die je in de supermarkt kunt kopen. Het grote voordeel van de dikke Chemex filters is dat ze goed in staat zijn om oliën en andere, vaste stoffen tegen te houden. Doordat deze niet in jouw koffiekop belanden, is de koffie die jij drinkt puur en schoon. Omdat de Chemex filters dik zijn, is het van belang dat je je koffiebonen niet te fijn maalt. Op die manier kunnen de filters namelijk verstopt raken.

Gebruik van het glasdeksel

De Chemex filterkoffiezetter bestaat in verschillende maten. Voor elke maat is een glasdeksel verkrijgbaar. Vooral voor de groter formaten is dit een aanrader; je koffie blijft zo veel langer warm. De warme damp boordevol koffiegeur die je neus bereikt, draagt in aanzienlijke mate bij aan de smaakbeleving. Is je koffie afgekoeld, dan valt dit element weg en is de kans groot dat jouw koffie een stuk minder aangenaam smaakt. Koffie proef je nu eenmaal grotendeels met je neus. Het glasdeksel is in veel gevallen dan ook raadzaam!

Extra tips voor het zetten van de perfecte koffie met behulp van Chemex

Chemex Cafetiere Koffiemaker Slow Coffee Maker Wie op zoek is naar het perfecte kopje koffie van de Chemex cafetière, zorgt er natuurlijk voor dat hij of zij ook kwalitatief hoogwaardige koffiebonen in huis heeft. Zorg ervoor dat je jouw koffiebonen tegen hun vier vijanden (licht, warmte, zuurstof en vocht) beschermt, zodat ze hun versheid en dus smaak optimaal behouden.

Koop je koffiebonen ongemalen en maal ze thuis pas op het moment dat je de koffie gaat zetten. Maak bovendien nooit gebruik van kokend water, want hiermee kun je de koffie verbranden. Laat het heel even afkoelen tot een temperatuur van 85 tot 95 graden Celsius voordat je de koffie gaat opschenken.

Het onderhoud van je Chemex

Om niet alleen nu, maar ook in de toekomst van het perfecte bakje koffie van jouw Chemex te kunnen genieten, is het belangrijk om het apparaat op de juiste manier schoon te maken. Na elk gebruik verwijder je het houten handvat en was je de Chemex af in warm water met afwasmiddel. Chemex heeft ook een speciaal reinigingsproduct op de markt gebracht. Vanwege de smalle hals van de koffiekan is het lastig om het onderste deel met een reguliere afwasborstel te reinigen; hiervoor kun je beter een kleinere borstel aanschaffen. Het borosilicaatglas is eveneens vaatwasserbestendig.

Geef een reactie