Je bekijkt nu Latte art maken: hoe maak je echte cappuccino kunst?

Latte art maken: hoe maak je echte cappuccino kunst?

Weinig dingen in het leven zijn zo bevredigend als een goed gemaakte cappuccino met je eigen cappuccino machine. Maar wat deze Italiaanse koffie van gewoon tot buitengewoon maakt, is de latte art die erop kan worden getekend. In dit artikel laten we je zien hoe je echte cappuccino-kunst maakt.

Wat is latte art?

Latte art is een techniek die wordt gebruikt om ontwerpen in gestoomde melk op het oppervlak van een cappuccino te maken. Deze kunstvorm is de laatste jaren steeds populairder geworden, aangezien koffiehuizen over de hele wereld latte art beginnen te gebruiken als een manier om klanten aan te trekken en te pronken met de vaardigheden van hun barista.

De meest voorkomende vorm van latte art wordt “free pour” genoemd Hierbij wordt met een kan gestoomde melk in een kopje espresso gegoten, zodat de melk een motief op het koffieoppervlak vormt. Free pour-designs kunnen eenvoudig of uitgebreid zijn, en vaak worden er andere elementen in verwerkt, zoals chocoladekrullen of specerijen.

De geschiedenis van latte art

Het eerste gedocumenteerde voorbeeld van latte art was in de jaren 1980, toen Italiaanse barista’s een techniek begonnen te gebruiken die sprezzatura werd genoemd om hun drankjes te versieren. Sprezzatura is een vorm van latte art waarbij een enkele melkstroom wordt gebruikt om eenvoudige ontwerpen te maken, zoals harten of bladeren.

In de jaren 1990 begonnen Amerikaanse barista’s te experimenteren met latte art en ontwikkelden zij nieuwe technieken, zoals de rosetta. De rosetta is een ontwerp dat wordt gecreëerd door melk in een cirkelvormige beweging in de espresso te gieten. Dit ontwerp werd populair in de Verenigde Staten en heeft zich sindsdien verspreid naar koffiehuizen over de hele wereld.

Hoe maak je free pour latte art?

De eerste stap bij het maken van free pour latte art is te beginnen met een goed gemaakte espresso. De koffie moet vers gemalen zijn en goed geëxtraheerd, voor een rijke en smaakvolle basis. Zodra u uw espresso hebt, kunt u beginnen met het stomen van uw melk.

Voor het beste resultaat gebruikt u volle melk die u in de koelkast hebt gekoeld. Dit helpt om een dikker schuim voor uw ontwerp te creëren. Als je geen volle melk bij de hand hebt, werkt 2% melk ook goed.

Zodra je melk gestoomd is, is het tijd om te gaan schenken! Houd de kan dicht bij het oppervlak van de koffie en giet de melk langzaam in het kopje. Beweeg de kan heen en weer terwijl je schenkt, zodat de melk een draaikolkeffect vormt.

Terwijl je schenkt, zie je hoe de melk patronen begint te vormen op het oppervlak van de koffie. Als je tevreden bent met het ontwerp, stop je met schenken en geniet je van je kunstwerk!

Tips om betere latte art te maken

Als je je latte art spel wilt verbeteren, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je resultaten te verbeteren. Ten eerste, oefening baart kunst! Hoe meer je schenkt, hoe beter je wordt in het maken van ontwerpen.

Ten tweede, gebruik kwaliteitsingrediënten. Zoals we al eerder zeiden, begin met een goede espresso en gebruik volle melk voor het beste resultaat.

Tot slot: wees niet bang om te experimenteren. Probeer verschillende technieken en vind de technieken die voor u het beste werken. Met een beetje oefening kunt u prachtige latte art-ontwerpen maken die indruk zullen maken op uw vrienden en familie.

De voordelen van het leren maken van latte art

Naast het feit dat uw koffie er mooi uitziet, heeft latte art nog enkele andere voordelen. Ten eerste kun je er indruk mee maken op je vrienden en familie. Wie wil er nou niet pronken met zijn barista-vaardigheden?

Ten tweede is latte art een geweldige manier om je schenkvaardigheden te oefenen. Naarmate je meer vertrouwd raakt met de techniek, zul je merken dat je sneller en nauwkeuriger kunt schenken. Dit zal van pas komen als je als barista werkt of thuis koffie zet.

Tot slot is latte art gewoon leuk! Het geeft voldoening om van een leeg canvas (een kopje koffie) een kunstwerk te maken. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe hobby, waarom geef je latte art dan niet een kans?

Geef een reactie