Je bekijkt nu Zijn er voordelen aan koffie drinken? Wij hebben het uitgezocht!

Zijn er voordelen aan koffie drinken? Wij hebben het uitgezocht!

Wat zijn de voordelen van koffie? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Koffie wordt er in veel culturen met de paplepel ingegoten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wereldwijd de koffieconsumptie per jaar nog steeds stijgt. Parallel aan deze stijging gaat ook de trend om steeds gezonder te leven en goed op voeding en lichaamsbeweging te letten. Het is dus nu, meer dan ooit, belangrijk om aan te geven wat de voordelen van koffie zijn. We gaan hierbij ook wat dieper in op de psychologische voordelen die aan koffie vastkleven.

Welke voordelen biedt koffie?

We zullen een aantal aspecten van koffie drinken aankaarten waarbij we proberen jullie een zo gevarieerd mogelijk beeld te geven van de voordelen van koffie. Wij vinden namelijk dat er niet maar een duidelijk artikel is waar dit in besproken wordt. Ook proberen we dit op een zo helder mogelijke manier uit te leggen zodat je er zelf misschien nog wel wat aan hebt! Hier beneden vertellen je onder andere waarom koffie goed is voor je lichaam, hoe koffie kan zorgen voor een betere wereld en hoe jij koffie kunt gebruiken om mensen te beïnvloeden! Benieuwd? Lees snel verder.

Inhoudsopgave

Gezondheidsvoordelen koffie

In een wereld waarin we steeds ouder worden is het belangrijk om ook steeds gezonder oud te worden. De vooruitgangen op technologisch gebied helpen ons om een beter beeld te krijgen van ziektes en eventuele behandelingen. Door dit soort onderzoeken is ook gebleken dat ons favoriete zwarte goud meer goed doet dan we in eerst instantie hadden gedacht.

Hoofdpijn, drink koffie!

Hoofdpijn? Koffie!

Koffie drinken kan pijn verlichtend werken wanneer je hoofdpijn hebt. Het blijkt dat bij sommige soorten hoofdpijn cafeïne een actieve rol kan spelen in het verminderen van de pijn. Dit effect hangt overigens wel af van de hoeveelheid cafeïne die ingenomen is. Mogelijk werkt het dus niet als je maar één kopje koffie drinkt. Een ander voordeel van cafeïne is dat het de werking van paracetamol of ibuprofen versterkt. Misschien is het dus wel eens slim om samen met een paracetamol een heerlijke kop koffie van versgemalen bonen te drinken. Wie weet gaat de hoofdpijn dan wat sneller weg. We raden hierbij natuurlijk aan om een normale kop koffie te drinken en het liefst met een hogere mate van Robusta bonen. Die bevatten namelijk meer cafeïne dan Arabica bonen!

Parkinson

Koffie heeft ook een relatie met een verminderde kans op de ziekte van Parkinson. Het blijkt dat cafeïne de kans hierop vermindert! Dit is onderzocht bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen bleek dit bij 3 tot 4 kopjes koffie gedronken te hebben gemiddeld per dag.

 Bij vrouwen trad dit effect alleen op wanneer er geen sprake was van een bepaalde hormoontherapie. Het risico op Parkinson werd tot wel 50% verminderd ten opzichte van mensen die geen cafeïne binnen kregen! Blijf dus vooral lekker koffie drinken!

Parkinson, drink koffie

Diabetes type 2

Tevens kan koffie de kans op diabetes type 2 verkleinen. Diabetes type 2 heette vroeger ouderdomssuiker. Tegenwoordig komt het steeds meer bij jongere mensen voor en is dit de meest voorkomende vorm van diabetes in Nederland. Bij diabetes kan je lichaam niet meer goed de hoeveelheid suiker detecteren. Hierdoor blijft er te veel suiker achter in het bloed en dit kan op den duur gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hart of nieren.
De onderzoeken die hierna zijn gedaan laten zien dat je de voordelen van koffie zelfs hebt wanneer je cafeïne vrije koffie drinkt. Dit betekent dat deze voordelen niet direct gelinkt zijn aan cafeïne maar waarschijnlijk aan verschillende andere stoffen in koffie zoals antioxidanten.

Alzheimers & koffie

Alzheimer

Naast bovengenoemde voordelen wordt koffie ook nog in verband gebracht met een vermindering van de kans op Alzheimer en een vermindering van de kans op depressie. De redenen hiervoor worden nog niet helemaal begrepen dus hier kunnen wij ook niet veel over zeggen. Het geeft in ieder geval blijk van de enorme diversiteit van stoffen in koffie die een positief effect op ons hebben.

Wanneer er naar de gezondheidseffecten word gekeken van koffie bij mensen die gemiddeld 4 koppen koffie per dag drinken en worden gezien als “gezond”, blijkt dat koffie geen risico vormt op de gezondheid en dat er zelfs een aantal voordelen horen bij consumptie van het zwarte goud!

Bron Gezondheidsvoordelen: Benefícios do café na saúde: mito ou realidade? (Rita C. Alves, Susana Casal e Beatriz Oliveira)

Een betere wereld

Wij vinden het enorm belangrijk dat we met zijn allen werken de verbetering van het milieu en de planeet. Samen met ons zijn er nog velen anderen die dit ook graag willen. Om die reden vonden we het van belang om ook een beeld te schetsen van de milieu impact op de koffieteelt.

Koffieteelt

Ondanks dat de teelt van koffiebonen niet overal zuivere koffie is, heeft de verbouwing van de koffieplant ook voordelen voor het milieu. Wanneer je kijkt naar de teelt van koffieplanten heb je grofweg twee soorten. Enerzijds zijn er de planten die in volledige zon groeien en anderzijds heb je de in schaduw geteelde planten. Deze laatste soort is om een aantal redenen erg goed voor zijn omgeving en heeft een aantal ecologische voordelen. Wanneer je een echte koffieliefhebber bent zul je waarschijnlijk wel eens op zoek gaan naar deze “shade-grown” koffiebonen na het lezen van onderstaand stuk.

zangvogels en koffie

Zangvogels

en koffieplant die in de schaduw geteeld word staat tussen allerlei bomen en heeft meer de uitstraling van een bos dan een plantage. Hierdoor komen er veel meer verschillende soorten dieren voor die het hier erg naar hun zin hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de zangvogels. Dit is een bepaald soort trekvogel die in de wintermaanden naar warmere landen vliegt om hier weer aan te sterken en te verblijven tot de terugvlucht. Een koffieplantage in de schaduw is de perfecte plek voor deze vogels om in de wintermaanden te vertoeven.Hier hebben ze namelijke genoeg beschutting tegen het weer en ook genoeg voedsel door allerlei andere insecten en diertjes. Op deze manier zorgt zo’n koffieplantage voor het herbergen van een enorme diversiteit aan dieren. Het is zo belangrijk voor deze zangvogels dat ze zelfs ieder jaar opnieuw de beste plantage weten te vinden om te verblijven!

Voedzame ondergrond

Een ander voordeel van deze plantages is dat ze zorgen voor een voedzame en bruikbare ondergrond. Zo hoeft de koffieboer niet tot nauwelijks kunstmest te gebruiken. Kunstmest vervuilt de bodem en het water wat in de buurt ligt van de plantage. Bij hevige regenval zijn er namelijk niet genoeg planten en bomen om het water op te nemen en neemt de stroom water de chemische stoffen als kunstmest mee naar de dichtstbijzijnde waterbron. Ook zorgt de beplanting ervoor dat er minder kans is op modderstromen en dat er genoeg koolstofdioxide wordt opgenomen.

De reden voor koffieboeren om te kiezen voor in de zon geteelde koffieplanten is dat de koffiebessen sneller groeien bij hogere temperaturen. Op die manier kunnen ze twee oogsten realiseren in de tijd dat andere plantages er maar een hebben.

Bron: https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/the-coffee-songbird-connection/?WT.mc_id=SA_syn_BusinessInsider

Coffeeboon Tip

Wil jij graag bijdragen aan de bescherming van deze natuurlijke omgevingen en het beschermen van de verblijfplaatsen van de zangvogels, kijk dan de volgende keer eens op de verpakking van je koffiebonen om te zien op wat voor plantage ze geteeld zijn. Bij de minder commerciële merken staat dit er soms op vermeld. Mocht je erachter komen dat jouw koffiebonen “sun-grown” zijn, probeer dan eens te variëren en af en toe “shade-grown” koffiebonen te kopen. Zo draag je je steentje bij aan een betere wereld!

Psychologische voordelen

Koffie drinken kan je ook helpen in de dagelijkse leven. De vele onderzoeken naar menselijk gedrag hebben zich vanzelfsprekend ook op het fenomeen koffie drinken gericht. Wij vinden het interessant om dit aspect ook mee te nemen in de voordelen aangezien we denken dat je er misschien nog wel je voordeel uit kunt halen!

Fysieke warmte

Wanneer je je eerst volgende promotie- of sollicitatiegesprek hebt is het misschien een goed idee om degene tegenover je eerst een kop warme koffie in de handen te drukken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een warme kop koffie ervoor kan zorgen dat je de andere persoon op een positievere manier bekijkt. De reden hiervoor is dat mensen geneigd zijn om de fysieke warmte als het ware om te zetten naar warme gevoelens. Op die manier zou iemand die een warm kopje koffie vasthoudt dus die warmte kunnen laten terugkomen in zijn beoordelingsvermogen. Dit gebeurt allemaal onbewust!

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737341/

Fysieke warmte & koffie

Priming

De reden waarom dit zo blijkt te zijn heeft te maken met priming. Dit is een begrip afkomstig uit de psychologie en houdt in dat je onbewust wordt beïnvloed door een gevoel, geluid, woord of iets anders (dit wordt de stimulus genoemd). Doordat het onbewust gebeurt kun je hier dus eigenlijk geen invloed op uitoefenen.

Omdat dit onbewuste invloeden zijn zullen de effecten op de persoon niet enorm groot zijn. Het heeft dus geen zin om te verwachten dat iemand opeens tot over zijn oren verliefd op je wordt. Wel kan het helpen met dat kleine beetje extra vertrouwen dat iemand je wil geven wanneer je bijvoorbeeld om een gunst vraagt.

Belangrijk om hierbij te vermelden is wel dat de koffie die je de persoon geeft niet gloeiend heet moet zijn en ook niet lauw. De kop koffie simuleert namelijk het warme gevoel van sociaal contact en een kopje wat bijna te heet is om vast te houden zal dit gevoel waarschijnlijk niet echt stimuleren.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737341/

Andere voordelen

Daarnaast heeft koffie ook wat voordelen die te maken hebben met ons brein. Nu weet je natuurlijk al wel dat koffie je meer opgepept doet voelen en je wat scherper maakt, maar weet je ook waarom? Wij vertellen je hier graag wat voordelen van koffie en hoe ze precies in zijn werk gaan.

Koffie pept op. Dit weet iedereen. Cafeïne is hoofdzakelijk het stofje dat hiervoor zorgt. Cafeïne geeft echter geen energie! Cafeïne zorgt er namelijk voor dat een bepaald stofje in je hersenen dat je slaperig doet voelen, niet meer opgenomen kan worden. Zo wordt je slaperige gevoel tijdelijk uitgeschakeld. Wanneer de koffie eenmaal uitgewerkt is kan het stofje weer worden opgenomen. Om die reden ben je ook opeens zo moe wanneer koffie uitgewerkt is. Het stofje hoopt zich op in je hersenen zonder opgenomen te worden maar wordt alsnog allemaal opgenomen wanneer de cafeïne niet meer zijn werkt doet.

Omdat koffie dus bepaalde effecten heeft op deze stoffen in de hersenen kunnen er nog een aantal andere effecten aan toegeschreven worden. Zo zorgt koffie ook voor een verhoogde waakzaamheid en alertheid. Daarnaast wordt koffie in verband gebracht met een positievere stemming.

Conclusie

Al met al kan er worden gesteld dat koffie een scala aan voordelen heeft die op verschillende gebieden naar voren komen. Dit betekent niet dat je nu opeens heel veel koffie moet gaan drinken of iedereen om je heen hiertoe moet aansporen. De hoeveelheid koffie waarop deze effecten gebaseerd zijn is 4 koppen koffie per dag. Een stuk meer dan deze hoeveelheid drinken kan wel degelijk leiden tot gezondheidsklachten en kan mogelijk ook de besproken voordelen te niet doen. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat deze voordelen niet voor iedereen gelden en er dus best een uitzondering kan zijn.

We hopen dat we jullie met dit artikel een beter beeld hebben gegeven over de mooie wereld van koffie. Ook hopen we dat je nu toch met een wat geruster hart koffie kunt drinken. Koffie past namelijk goed binnen het huidige tijdsbeeld van gezonder eten en drinken. 

Hier zijn wij natuurlijk dan ook erg blij mee aangezien we nog steeds hemels genieten van iedere kop die we voor ons krijgen. Mocht je zelf nu ook nog een voordeel weten, laat het ons dan even weten in de reacties! We horen graag wat jou ervaringen zijn en op welke manier dit jou leven goed heeft gedaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Coffeeboon

Coffeeboon

Coffeeboon is dé eerlijke vergelijker die probeert de consument zo goed mogelijk te helpen! Bij Coffeeboon vindt je alle informatie over koffie, apparaten, accessoires en nog veel meer!

Geef een reactie