30 Interessante feiten die iedere koffieliefhebber moet lezen!
Deze interessante feitjes zijn ideaal om eens tegen je collega’s of vrienden te vertellen wanneer je weer eens uit gespreksonderwerpen bent. Bovendien zijn ze uitermate geschikt om te dienen als ijsbreker bij een eerste date (zolang de ander maar van koffie houdt!). We hopen dan ook jullie doordeweekse dag hiermee wat meer op te vrolijken tussen al het werk en gestress door.
Coffeeboon Tip: Lees deze lijst eens door met een heerlijke kop koffie van versgemalen bonen uit een espressomachine! Het verandert niets aan de weetjes maar zo kun je wel even tot rust komen vandaag!
Oorsprong van koffie
Wist je dat er geen twee maar zelfs vier verschillende soorten koffiebonen bestaan waar koffie van gemaakt wordt?
Naast de Arabica en de Robusta heb je ook nog de Liberica en Excelsa. Deze komen echter zo weinig voor in de koffie die wij drinken dat ze gemakshalve maar worden weggelaten bij beschrijvingen. Ze zijn er echter wel!
Robusta koffiebonen bevatten tot wel twee keer zoveel cafeïne als Arabica koffiebonen.
Wil jij graag een een flinke boost krijgen van je kop koffie, kijk dan eens naar een melange met een hoog percentage Robusta koffiebonen.
Koffiebonen zijn eigenlijk geen bonen maar bessen. Ze groeien aan planten en worden mooi rood van kleur.
Vroeger werd er bier gedronken bij het ontbijt toen koffie nog niet bestond.
Dit gebeurde omdat het water te vervuild was om te drinken.
Koffieplanten werden al gebruikt voordat er koffie van gezet werd.
Vroeger, voordat er koffie gezet werd van gebrande koffiebonen, werden de koffiebessen en bladeren van de plant ook al gebruikt voor hun opwekkende eigenschappen. Dit is al minimaal 1000 jaar geleden.
Hoe wordt koffie gemaakt?
De branding van de bonen bepaald voor een groot deel de smaak van je koffie.
Hoe lichter de branding, hoe meer de wat zuurdere tonen naar voren komen. Wanneer de branding wat donkerder is zul je zien dat de bitterheid van de koffieboon wat meer op de voorgrond treedt.
Ook de maalgraad heeft invloed om de smaak van dat heerlijke kopje koffie.
Hoe fijner het koffie melange, hoe meer aroma’s er zullen vrijkomen tijdens het zetten. Over het algemeen geldt: hoe grover de maalgraad, hoe korter het extractieproces duurt en hoe meer de zure tonen naar boven komen. Hier tegenover staat dat hoe fijner de maalgraad, hoe langer het extractieproces duurt en hoe meer de bittere tonen zich ontwikkelen.
De perfecte watertemperatuur voor koffiezetten is 96 °C.
Er is natuurlijk altijd speling mogelijk maar let op dat het nooit boven de 100 °C gaat want dan verbrandt de boon!
De perfecte espresso maak je met 9 bar druk en duurt tussen de 25 en de 30 seconden om te maken.
Je kunt vrijwel iedere soort melk gebruiken om op te schuimen.
Wel zijn er onderlinge verschillen. Zo zorgt magere melk voor een wat stuggere structuur hoewel volle melk juist heel glad en romig is.
Er bestaat een apparaat ter grote van je hand dat een espresso kan zetten.
Dit heet een Aeropress. Dit is een handig apparaatje waarmee je een kop koffie kunt zetten van gemalen bonen. De Aeropress is net wat groter dan je hand, en dus ideaal voor op vakantie.
IJsbrekers!
Koffie bevat meer aroma’s dan wijn!
Waar er tijdens het proces van wijn maken maar 250 deeltjes vrijkomen die bijdragen aan het geurenpallet, kunnen dit er bij koffie maar liefst 800 zijn!
De naam cappuccino komt oorspronkelijk van een groep monniken in Italië waarvan de kleding de kleurcombinatie had van bruin met crème wit.
Toen deze heerlijke melkdrank bedacht werd hebben ze besloten dit naar de groep monniken te vernoemen.
Espresso, of caffè espresso, betekent eigenlijk gewoon geperste koffie.
Dit heeft betrekking op de manier waarop espresso gemaakt wordt.
Nederland staat in de top 5 van meeste koffiedrinkers in de hele wereld!
We drinken gemiddeld zo’n 8,4 kg koffie per inwoner per jaar.
Wanneer je je wil focussen of wil studeren kun je beter koffie of cappuccino drinken dan espresso.
Dit komt omdat koffie over het algemeen meer cafeïne bevat dan espresso. De melk in de cappuccino zorgt er op haar beurt weer voor dat de cafeïne langzamer wordt afgebroken en dus langer in het lichaam aanwezig blijft.
Extra Roast koffie bevat minder cafeïne dan normaal.
Dit zorgt dus ook niet voor een extra boost.
Koffievariaties
De aroma’s van koffie kunnen verschillen afhankelijk van welk glas je gebruikt.
Wanneer je eens wil genieten en de subtiele aroma’s van een Keniaanse espresso, schenk deze dan eens in een cognacglas. Door de bolle vorm worden de aroma’s goed opgevangen en kun je extra goed waarnemen.
Er zijn tal van lekkere koffiesoorten die je misschien nog niet kent.
Caffé Mocha en Espresso Con Panna zijn koffievarianten die wat minder bekend zijn dan de reguliere cappuccino of latte macchiato. Probeer ze eens uit wanneer je de volgende keer in een koffiebar zit!
Heb jij al zo’n mooie espressomachine thuis staan?
Een Affogato is een heerlijk alternatief voor een nagerecht. Hierbij schep je een bolletje vanille-ijs in een glas en schenk je een dubbele espresso hier overheen.
Kopi Luwak is een koffiesoort die verkregen wordt door koffiebonen te gebruiken die eerst zijn opgegeten door de Loewak.
Dit is een katachtige die de koffiebes opeet en daarna de bonen weer uitpoept. Dit proces zorgt ervoor dat er niet veel van geproduceerd kan worden en zorgt op die manier voor flink wat exclusiviteit!
Andere leuke feitjes!
De Arabica-bonen hebben een lager cafeïne gehalte dan Robusta bonen.
ze bevatten ook een hoger suiker en oliegehalte dan zijn tegenhanger.
Cafeïnevrij koffie wordt gemaakt met behulp van een “Groene Coffee-Extract” (GCE).
Op deze manier wordt alleen de cafeïne uit de boon gefilterd en blijven de rest van de smaken en aroma’s in de bonen.
Wist je dat je ook proeverijen hebt voor koffie?
Dit noem je koffie Cupping. Je let hierbij onder andere op de geur, textuur, smaak en lengte van het mondgevoel.
Wanneer je koffie gaat proeven zijn er al van aroma’s en smaken waar je op kunt letten.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn nootachtige smaken als amandel of pecan en specerijen als kruidnagel of kardemon. Wanneer je hier meer over wil leren raden we je zeker aan om eens te kijken naar een smaakwiel van koffie!
Er bestaan erg veel kruisingen van de koffieplant.
Voorbeelden hiervan zijn Moka en Mibirizi van de Bourbon tak en Sumatra en Blue Mountain van de Typica tak. Dit zijn dus allemaal verschillende variaties van de Arabica, Robusta of Liberica boon.
De Robusta plant is in tegenstelling tot de Arabica plant een stuk beter bestand tegen ziekten.
Hierdoor kunnen ze deze plant dus met minder bestrijdingsmiddelen telen.
Wanneer je ‘Single Origin’ bonen koopt, kijk dan eens of ze ook van dezelfde plantage komen.
Bonen uit eenzelfde land hoeven namelijk niet dezelfde kenmerken te hebben en zegt dus niet veel over de koffie aroma’s. Wanneer de bonen van één plantage komen kun je er vaak wel een specifiekere smaak aan toekennen.
Je kunt koffie van oudere koffie herkennen aan een (bijna) afwezige crema laag.
Dit betekend dat de koffie weinig koolzuurgas bevat en dit is over het algemeen een maatstaf voor versheid.
Wist je dat je koffiebonen kunt invriezen?
Sterker nog, wanneer je koffiebonen wil bewaren is het beter om ze in te vriezen dan om ze in de koelkast te leggen! Je kunt koffiebonen maar een keer invriezen zonder aroma’s en smaak te verliezen.
Coffeeboon
Coffeeboon is dé eerlijke vergelijker die probeert de consument zo goed mogelijk te helpen! Bij Coffeeboon vindt je alle informatie over koffie, apparaten, accessoires en nog veel meer!